PPF na prodeji akcií Nomosu neprodělala, ale vydělala

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na prodeji čtvrtinového podílu v ruské bance Nomos neprodělala, ale vydělala. Vyplývá to podle ruského tisku z podrobností transakce, která zahýbala cenami akcií banky na burzách. Podezřelé burzovní obchody v předvečer transakce teď zkoumají ruské úřady.

Zpráva o odchodu PPF z osmé největší ruské banky - Nomos - se objevila na titulních stránkách ruských novin ve čtvrtek a analytici se podivovali, že společnost Otkrytije zaplatila za 19,9 procenta akcií Nomosu jen 12,8 miliardy rublů (asi 8,2 miliardy korun), tedy 12 až 13 procent pod tržní cenou. Zbytek podílu PPF odkoupili podnikatelé Alexandr Mamut a Oleg Malis.

Ukázalo se ale, že PPF akcie prodala dráže, než kolik za ně kupec zaplatil; transakce se totiž odehrála přes prostředníka. „Česká skupina PPF prodala 26,53 procenta akcií Nomosu za sumu překračující 700 milionů dolarů (asi 14,3 miliardy korun),“ citoval dnes Kommersant nejmenovaný zdroj blízký transakci. Podle listu Vedomosti PPF utržila „okolo 710 milionů dolarů“ (skoro 14,5 miliardy korun), čili podíl prodala o 20 až 21 procent dráže, než činila tržní cena. Zainteresované strany se zdržely oficiálního vyjádření.

Rozdíl v cenách mezi prodejem a koupí si Kommersant vysvětluje tím, že se obchod uskutečnil prostřednictvím kyperské společnosti blízké skupině IST, hlavního vlastníka Nomosu, který má zájem na příštím sloučení banky s Otkrytije.

Manažery západních investičních fondů transakce překvapila, protichůdné informace o veřejně obchodovatelné bance prý budily dojem, že „se před investory tají něco nedopovězeného“.

Akciový trh ve čtvrtek zareagoval negativně, cena akcií banky na moskevské burze poklesla o 8,2 procenta, v Londýně o desetinu. Analytici to vysvětlují obavami, že odchod PPF coby „garanta vysokých standardů“ zhorší úroveň řízení banky a stoupnou rizika. Doporučení se však rozcházejí: analytici Trojki Dialog a JP Morgan změnili názor na akcie Nomosu z „kupovat“ na „držet“, naopak Olga Veselovová z Merrill Lynch radí kupovat, protože transakce s PPF nezměnila klíčové ukazatele banky.

Federální služba pro finanční trhy mezitím slíbila prozkoumat obchody s akciemi banky v předvečer změny akcionářů pro podezření ze zneužití informací. Ve středu se totiž na moskevské burze prodaly akcie Nomosu za téměř půl miliardy rublů, zatímco o den dříve obchody nepřesáhly dva miliony rublů.