Privátní banka Meinl odchází z Česka, doma čelí skandálu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Po necelých třech letech zavírá českou filiálku rakouská privátní banka Meinl Bank. Banka vstoupila na český trh v zimě 2013 s ambicí nabídnout své služby bohatým Čechům, Rusům a Ukrajincům. Pražskou pobočku zavírá v okamžiku, kdy se v domovském Rakousku kolem ústavu rozhořel skandál. Dva vysocí manažeři včetně šéfa banky Petera Weinzierla totiž čelí podezření z falšování účetnictví.

„Pobočka rakouské banky nám oznámila, že končí svoji činnost v České republice,“ uvedla mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková. „S cílem dále zvýšit svou ziskovost rozhodl management banky o některých organizačních změnách, mimo jiné i o uzavření pražské pobočky.

Klientům banky zůstává k dispozici vídeňská centrála. V růstové strategii banky však Praha perspektivně hraje stále důležitou roli,“ komentoval důvody odchodu pro deník E15 mluvčí banky Thomas Huemer.

Obvinění z manipulace

Z obchodního rejstříku byla pobočka vymazána v poslední zářijový den. Weinzierla a dalšího člena představenstva Meinl Bank Günthera Weisse obvinila rakouská prokuratura počátkem letošního září z toho, že zmanipulovali účetní závěrku za loňský rok.

Na nesrovnalosti tehdy podle rakouského deníku Kurier upozornil jeden z investorů, banka prý nevytvářela dostatečné rezervy pro vypořádání investorských pohledávek. Nicméně banky se dotýká více skandálů.

Vysocí manažeři včetně šéfa mateřské banky čelí podezření z falšování účetnictví.

Koncem července nařídil rakouský regulátor bance pod hrozbou ztráty licence vyměnit do tří měsíců vedení, v němž doposud seděli jen Weinzierl a Weiss. Úřad tehdy bance vyčítal hrubé porušování pravidel při sestavování finančních výkazů.

Z podvodů na investorech byl nicméně tehdejší předseda dozorčí rady banky Julius Meinl obviněn už v roce 2009, aféra souvisela s utajovaným zpětným odkupem akcií dceřiné realitní firmy Meinl Land v roce 2007.

Meinl Land přitom do této kauzy patřil mezi významné hráče i na českém realitním trhu. Banka v loňském roce vykázala zisk kolem tří milionů eur, o rok dříve hospodařila s takřka šestimilionovou ztrátou.