Ruská banka Rosbank propustí až 15 procent lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Steve Fan via Flickr

Ruský finanční ústav Rosbank plánuje letos zrušit deset až 15 procent pracovních míst. Sdělil to výkonný ředitel banky Dmitrij Oljunin. Rosbank je součástí francouzské bankovní skupiny Société Générale, jejíž součástí je i česká Komerční banka.

Ruský bankovní systém zasáhlo zpomalení ruské ekonomiky, ke kterému přispělo prudké zlevnění ropy a západní sankce uvalené na Rusko v souvislosti s jeho rolí v ukrajinské krizi. Velkým bankám tyto restrikce omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování.

Oljunin podle agentury Reuters řekl, že plánované rušení pracovních míst nastane v důsledku omezení sítě poboček, předpokládanému nižšímu zájmu o půjčky individuálním klientům a kvůli změnám ve struktuře podnikatelské činnosti.

Société Générale už minulý týden varovala před rostoucími problémy, s nimiž se potýká na ruském trhu. Podnik bude muset podle svých odhadů letos zdvojnásobit rezervy na úvěrové ztráty v Rusku. Generální ředitel Frédéric Oudéa uvedl, že situace v Rusku letos „bude obtížnější, ale pod kontrolou“.