Rusňák prodává třetinu DRFG, jedním z kupců je bývalý top manažer Home Creditu

David Rusňák

David Rusňák Zdroj: DRFG

David Rusňák
David Rusňák
3
Fotogalerie

Brněnský podnikatel David Rusňák prodává část své investiční skupiny DRFG. Kupci více než třetinového podílu ve skupině jsou investoři sdružení kolem firmy PVF Invest. Konkrétně bývalý dlouholetý top manažer úvěrové firmy Home Credit Pavel Vyhnálek a Pavel Fráňa, advokát orientovaný na právo fúzí a akvizic z kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Oba zároveň zasednou do vedení skupiny. Účetní hodnota aktiv odpovídající prodávanému 35procentnímu podílu v DRFG odpovídá zhruba dvěma a půl miliardám korun, kupní cena ale mohla být podle odborníků o něco níže.

“Hlavním úkolem nového vedení bude tento rozvoj nejen udržet, ale především dále posilovat,“ říká David Rusňák, zakladatel a majoritní akcionář DRFG, který zůstává předsedou představenstva a ponechává si ve firmě 65procentní podíl. Nové složení představenstva a akcionářské struktury DRFG souvisí podle něho se silným růstem skupiny v posledních letech. „Díky tomu skupina významně posílila svou pozici na trhu,“ dodává Rusňák. Cenu za svůj podíl podnikatel s ohledem na smluvní závazky nechtěl komentovat.

Rozhodující část podnikání DRFG leží v realitách, kromě nich investuje skupina rovněž do telekomunikací a finančních služeb. Ke konci loňského roku spravovala DRFG majetek ve výši přes 7,3 miliardy korun a skupina utržila 3,8 miliardy korun, tedy více než dvojnásobek sumy z roku 2017. Součástí DRFG je také značka Czech Fund, pod kterou spadá mimo jiné nemovitostní fond, patřící mezi tři největší nebankovní realitní fondy v České republice.

„Krok Davida Rusňáka je logický, skupina chce dál ve velkém nakupovat a potřebuje kapitál a další strategické investory,“ uvádí analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Vzhledem k relativně vysokému podílu dluhu společnosti se může cena prodaného podílu pohybovat v řádu stamilionů korun až jedné miliardy. Vedle Vyhnálka a Fráni zasednou do vedení DRFG podle sbírky listin též Roman Řezníček a Juraj Černička.