Rusové tlačí na slevu za Volksbank

Volksbank

Volksbank

Největší ruská banka Sberbank, která se loni dohodla na odkupu Volksbanken International, vyjednává podle ruských a rakouských zdrojů slevu na transakci. Sberbank původně souhlasila s cenou za východoevropskou divizi Volksbanken (včetně české Volksbank) ve výši 585 milionů eur, nyní chce údajně zaplatit jen 500 milionů eur s tím, že rozdíl vyrovná mateřská Volksbank ve formě pokrytí ztrát poboček, ke kterým došlo v době od dohody na transakci do loňského října.

Velké ztráty skupina údajně utrpěla především v Maďarsku. Transakce mezi Sberbank a Volksbanken AG má být dokončena do poloviny února.

Loni dohadovaná cena za Volksbanken International se pohybovala v rozmezí 585 milionů eur až 645 milionů eur a byla stanovena na jednonásobku účetní hodnoty s tím, že definitivní číslo mělo vzejít z loňských obchodních výsledků skupiny. Sberbank počátkem roku údajně tlačila na ještě vyšší slevu a chtěla ji srazit na 485 milionů eur. Protože však dolní hranice byla stanovena na zmíněných 585 milionů eur, musí se snažit o nepeněžní slevu. Sberbank se kromě kupní ceny zavázala převzít financování Volksbanken International poskytnuté současnými vlastníky za 2,5 miliardy eur.

Transakce se Sberbank pomůže mateřské skupině Österreichische Volsbanken (ÖV) vyhnout se problému s kapitálovými požadavky. Rakouský regulátor EMA oznámil, že tato čtvrtá největší rakouská banka nebude muset splnit přísná pravidla Evropského bankovního úřadu EBA a do půli letošního roku navýšit kapitál. Tím, že ÖV odprodá Sberbance téměř celou svou mezinárodní divizi, přestane být přeshraniční bankou nesoucí systémové riziko a stane se domácím hráčem, navíc jí obecně klesne podíl rizikových aktiv. Jinak by ztrátová banka musela sehnat kapitál ve výši jedné miliardy eur.