Sberbank prodá některé své evropské dceřiné společnosti za miliardy eur

Pražská pobočka Sberbank

Pražská pobočka Sberbank Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Ostavská pobočka Sberbank
Sberbank
Sberbank
4
Fotogalerie

Největší ruská banka Sberbank prodává některé své dceřiné společnosti v Evropě s celkovými aktivy 7,33 miliardy eur (186,8 miliardy korun). Firma se chce zaměřit na jiné trhy, komentovala svůj krok Sberbank. Česká Sberbank CZ zůstane ve vlastnictví Sberbank Europe AG a bude pokračovat v činnosti podle stávajícího obchodního modelu, uvedla banka.

Finanční ústav, na který se vztahují západní sankce uvalené na Rusko v roce 2014 kvůli anexi Krymu, již několik let plánuje omezit své obchodní aktivity v Evropě. Na konci července prodala Sberbank většinový podíl v turecké Denizbank, která byla její největší zahraniční dceřinou společností.

Nyní plánuje v příštím roce dokončit prodej dceřiných bank v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Hodnota transakce má činit přibližně 500 milionů eur, napsala agentura Reuters.

„Sberbank Europe AG se rozhodla omezit svou geografickou přítomnost ve střední a východní Evropě s cílem zaměřit se na klíčové trhy a prozkoumat nové obchodní modely,“ uvedla banka v prohlášení.

Sberbank uvedla, že už podepsala dohodu s bankami AIK Banka, Gorenjska Banka a finančním holdingem Agri Europe Cyprus Limited o prodeji svých dceřiných společností. Uzavření transakce se očekává v roce 2022.