Schodek státního rozpočtu stoupl téměř na 60 miliard korun. Stanjura počítá s výdaji kvůli válce

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 59,1 miliardy korun z únorových 45,3 miliardy korun. Loni ke konci března rozpočet vykázal schodek 125,2 miliardy korun, což byl nejhorší březnový výsledek od vzniku České republiky. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Na celý letošní rok počítá v březnu schválený státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Od počátku roku do 21. března hospodařil stát v tzv. rozpočtovém provizoriu.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o 16,5 miliardy na 356,2 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 27,1 miliardy na 316,8 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci března pak meziročně klesly o 49,5 miliardy na 415,4 miliardy korun.

„O 66 miliard korun lepší výsledek než loni touto dobou je třeba vnímat optikou rozpočtového provizoria a zhruba z jedné čtvrtiny lepším inkasem daní a pojistného, které odpovídá očekávanému plnění rozpočtu. Rozpočtové provizorium skončilo k 21. březnu, jak jsme slíbili, a jasně se ukázalo, že veškeré opoziční strašení před kolapsem hospodaření státu bylo liché,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V rámci rozpočtového provizoria jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávaly v každém měsíci peníze na výdaje do jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Jaké měla vláda programové priority?

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Stanjura dále uvedl, že vnímá potřebu nových výdajů v souvislosti s uprchlickou krizí, dodatečnými výdaji na obranu a bezpečnost nebo pomocí domácnostem ohrožených rostoucími cenami hlavně energií. „Tato pomoc ale musí zůstat adresná a směřovat těm skutečně potřebným. Podle dnešních dat statistického úřadu jsme převzali veřejné finance s deficitem 5,9 procenta HDP, což je bezmála dvojnásobek fiskálního pravidla EU, ke kterému chceme znovu směřovat. A to určitě nepůjde, budeme-li přijímat líbivá krátkodobá řešení za desítky miliard korun. Takový luxus si nyní kvůli populistické politice minulé vlády jednoduše nemůžeme dovolit,“ uvedl ministr.

Důvodem rozpočtového provizoria je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Návrh letošního rozpočtu, který vláda Petra Fialy (ODS) upravila, v prvním čtení schválila Sněmovna 18. února. Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun. Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla schodek o 97 miliard korun vyšší.

Inkaso daně z přidané hodnoty ke konci března meziročně stouplo o 13,5 miliardy na 72,2 miliardy korun. Na dani z příjmu firem rozpočet meziročně získal o 1,6 miliardy korun více, celkem 28,7 miliardy korun. Na dani z příjmu fyzických osob rozpočet inkasoval ke konci března 29,3 miliardy korun, meziročně o 0,5 miliardy více.

V případě výdajů klesly běžné i kapitálové výdaje. Na běžných výdajích stát ke konci března vydal 399,5 miliardy korun, meziročně o 42 miliard méně. Kapitálové výdaje meziročně klesly o 7,6 miliardy na 15,9 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci března 184,1 miliardy korun, meziročně o 8,3 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 142,1 miliardy korun. Za celý loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním schodku 419,7 miliardy korun.