Šéf Credit Suisse po deseti letech končí. Horší situaci jsem ještě neviděl, řekl jeho nástupce

Urs Rohner odchází po deseti letech z čela Credit Suisse. Pro banku to nebylo právě šťastné období

Urs Rohner odchází po deseti letech z čela Credit Suisse. Pro banku to nebylo právě šťastné období Zdroj: Reuters

Novým předsedou představenstva Credit Suisse se stává Antonio Horta-Osorio
2
Fotogalerie

Končící předseda představenstva švýcarské banky Credit Suisse Urs Rohner se ve svém posledním projevu ve funkci omluvil za chyby, které vedly k finančním ztrátám spojeným s pády fondu Archegos Capital Management a finanční společnosti Greensill Capital. Jeho nástupce Antonio Horta-Osorio považuje současnou situaci banky za mimořádně špatnou.

„Neomluvitelné ztráty, o kterých jsme vás museli v uplynulých týdnech informovat, vrhly stín na veškerý strategický a provozní rozvoj posledních let,“ řekl Rohner na valné hromadě banky. „Zklamali jsme nejen naše klienty, ale i akcionáře, a to bohužel ne poprvé. Chtěl bych se za to omluvit,“ dodal.

Rohner stál v čele Credit Suisse deset let. Za tu dobu akcie banky ztratily 73 procent své hodnoty. Například akcie domácí konkurence UBS za stejnou dobu klesly o 19 procent. Už v loňském roce Rohner čelil pokusu části akcionářů jej odvolat. Tehdy ještě úspěšně odolal.

Vedle Rohnera nyní odchází i šéf výboru pro hodnocení rizik Andreas Gottschling. Rozhodl se vzdát funkce, protože významní akcionáři banky naznačili, že budou na valné hromadě požadovat jeho odchod, píše agentura Bloomberg.

Nastupující šéf banky Antonio Horta-Osorio prohlásil, že nedávné přehmaty v Credit Suisse přesahují všechny krize, které za 35 let v bankovnictví viděl. Horta-Osorio hodlá důkladně zhodnotit „strategické možnosti“ banky poté, co ji jen pád fondu Archegos připravil o 5,5 miliardy dolarů.

Credit Suisse nebyla jedinou z velkých investičních bank, které podporovaly podnikání zakladatele Archegosu Billa Hwanga. Ale konkurenční Deutsche Bank nebo Goldman Sachs dokázaly svou expozici včas snížit a utrpěly jen minimální ztráty.