Silná ekonomika vytahuje velkým bankám zisky i při nízkých úrokových sazbách

Pobočka ČSOB v Praze

Pobočka ČSOB v Praze Zdroj: Jan Hrouda, Euro

**4. ČSOB** 2,6 miliardy
Bankomat České spořitelny
Komerční banka
4
Fotogalerie

Čtveřice největších bank v České republice v prvním čtvrtletí 2017 vydělala zhruba 12,9 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než ve stejném období loni.

"ČSOB dosáhla svého vůbec nejvyššího čistého zisku za období od ledna do března minimálně od roku 2007. Výsledek Komerční banky i České spořitelny zhruba odpovídal průměru čistého zisku za první kvartál v období od roku 2007 dále," komentoval čísla analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Banky podle něj letos od ledna do března sice nadále čelily nízkým úrokovým sazbám, které představuje zásadní tlak na pokles úrokových marží, avšak na tuto situaci byly již poměrně dobře připravené z uplynulých let.

Naopak těžily z celkového růstu českého ekonomiky, nízké míry nezaměstnanosti a ní spjatého svižného růstu reálných mezd obyvatelstva. tyto faktory pak výrazně přispěly k růstu poptávky po bankovních produktech, v prvé řadě hypotečních úvěrech, dodal.


Vše o financích a bankovnictví čtěte zde >>>


Zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher vyzdvihl zdraví a ziskovost českého bankovního sektoru v době výrazně nízkých úrokových sazeb a pokračujícího tlaku na snižování cen bankovních služeb.

Za dobrými výsledky ČSOB je růst obchodních objemů a kvalita úvěrů. "Pokračuje růst digitálních transakcí i obchodních objemů a kvalita úvěrů je na vynikající úrovni," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Důvodem růstu zisku je pokračující výrazný růst hrubých klientských úvěrů, pomohly i výnosy z prodeje části portfolia realizovatelných finančních aktiv, komentovala své výsledky Česká spořitelna.

K růstu zisku podle Komerční banky pomohly příznivé ekonomické podmínky. "Finanční trhy v prvním čtvrtletí ovlivnilo očekávání blížícího se konce měnových intervencí. To způsobilo silný příliv kapitálu ze zahraničí, který měl dopad na ceny a částečně se přelil do bankovních vkladů.

Vývozci zároveň usilovali o zajištění svých budoucích příjmů proti možnému posílení české koruny. Z tohoto pohledu nebylo první čtvrtletí obvyklým," upozornil generální ředitel banky Albert Le Dirac'h.