Skupina AXA odprodá své aktivity ve střední Evropě včetně Česka

AXA pojišťovna

AXA pojišťovna Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
AXA pojišťovna
UNIQA
UNIQA
5
Fotogalerie

Francouzská finanční skupina AXA odprodá své aktivity v České republice, Polsku a na Slovensku za miliardu eur (25 miliard korun) rakouské společnosti UNIQA Insurance Group AG. Potvrdila tak dřívější informaci agentury Reuters z října loňského roku o chystaném prodeji. UNIQA také působí na českém trhu, a podle šéfa koncernu Andrease Brandstettera se akvizicí stane pětkou na pojišťovacím trhu v rostoucím regionu střední a východní Evropy.

Transakce podléhá schválení dozorčích orgánů. Dokončena by měla být ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Jejím předmětem je životní i neživotní pojištění, investiční společnosti, penzijní fondy a servisní společnosti skupiny AXA.

"S těžištěm zaměřeným na ziskové retailové obchodování a s vyrovnaným produktovým mixem se doplní naše stávající obchody a staneme se pětkou v rostoucím regionu střední a východní Evropy," okomentoval agentuře APA transakci šéf koncernu UNIQA Andreas Brandstetter.

Skupina AXA zaměstnává celosvětově 171 tisíc lidí a má 105 milionů klientů v 61 zemích. V Česku a na Slovensku jí v roce 2018 čistý zisk stoupl o 29 procent na 725 milionů korun.

UNIQA je největší rakouská pojišťovací skupina. V České republice dosud patří do sedmičky největších pojišťoven. V prvním pololetí loňského roku vybrala v Česku na pojistném 3,8 miliardy korun, meziročně o osm procent více.

AXA zaměstnává ve třech středoevropských zemích 2100 lidí, v samotné ČR má 527 zaměstnanců. Akvizicí českých, polských a slovenských aktivit skupiny AXA získá UNIQA pět milionů nových klientů, uvedla APA.