Skupina J&T loví startupy v Chorvatsku

Finančníci ze skupiny J&T hledá ve vodách začínajícího chorvatského byznysu. Fond rizikového kapitálu J&T Ventures sondoval v Záhřebu možnosti investic do zdejších start-upů. Byznysové menu největší letošní balkánské burzy kapitálu pro začínající podnikatele pořádané pod záštitou Evropské komise a Světové banky čítalo na 54 regionálních podniků.

České investory zaujal chorvatský projekt IndieKnow, B2B platforma pro turistické služby. „Myšlenka projektu se nám líbí a společně se bavíme, avšak nic není zatím dané a nic finální,“ uvádí mluvčí J&T banky Monika Veselá. Právě Chorvatsko se po Česku a Slovensku stalo třetí zemí, ve které se finančníci z J&T Ventures jako partneři startupové konference letos ucházejí o začínající byznys. „Je to vhodné místo pro setkávání investorů a odborníků se startupisty,“ dodává Veselá.

Fond J&T Ventures cílí na investice do začínajících projektů v regionech střední a jihovýchodní Evropy, za více než rok své existence zatím fond nalil do regionálních firem přes čtyřicet milionů korun včetně českých projektů, jako FetView či Dateio, slovenské Pygmalios Analytics či finské 720°.

Balkánská líheň

Chorvatsko je jednou z největších startupových líhní Balkánu, nitky takřka šedesáti procent regionálních firem shánějících startovní kapitál vedou právě do Záhřebu. Zdejší startupový trh láká vedle J&T i hráče jako rakouskoamerický fond rizikového kapitálu SpeedInvest, peníze nabízejí i investoři sdružení pod zámořskou značkou StartLabs. Chorvatsko není pro skupinu J&T žádnou novinkou, českoslovenští finančníci zde působí v bankovním sektoru i turistickém ruchu.

Zhruba tříčtvrtinový podíl vlastní skupina J&T v chorvatské bance Vaba Varaždin, byznysmeni z české RMS Mezzanine, spřízněné s finanční skupinou J&T, pak letos investovali miliony eur do rekonstrukce luxusního hotelového komplexu Plat a přilehlé pláže, poničených během válečného konfliktu při rozpadu někdejší Jugoslávie.