Skupina KGI podala návrh na zrušení moratoria Arca Capital Bohemia

Šéf skupiny KGI Pavol Krúpa si nyní nemůže s bývalým byznysovým souputníkem Rastislavem Veličem přijít na jméno

Šéf skupiny KGI Pavol Krúpa si nyní nemůže s bývalým byznysovým souputníkem Rastislavem Veličem přijít na jméno Zdroj: Krupa Global Investments a.s.

Skupina Krupa Global Investments Pavla Krúpy podala k pražskému městskému soudu v Praze návrh na zrušení moratoria společnosti Arca Capital Bohemia. Moratorium slouží k ochraně společnosti před věřiteli. Návrh už byl včera zapsaný na insolvenčním rejstříku. 

“KGI je přesvědčena, že společnost Arca Capital Bohemia účelově a neoprávněně využívá soudní ochrany před věřiteli a činí kroky v rozporu se zákonem, čímž dochází k poškozování a krácení věřitelů,” komentoval podaný návrh pro E15.cz Pavol Krúpa. Podle něj jsou tak poškozeni skupina KGI, uzavřený fond Arca Capital CEE a společnost Acquisition Capital. 

Krupa Global Investments má pohledávky vůči Arca Capital Bohemia podle  návrhu u soudu ve výši zhruba 123 milionů korun.Společnosti Acquisition Capital spadající pod KGI pak dluží Arca Capital Bohemia podle návrhu přes 60 milionů a uzavřenému fondu přes padesát milionů korun. Podání tak zároveň ukazuje na vzájemnou propojenost skupin Arca Capital a KGI, kterou Krúpa ostatně založil po odchodu ze skupiny Arca. V investiční skupině Arca má nyní hlavní slovo Rastislav Velič.

Krúpova skupina proto požaduje nařízení předběžného opatření vůči Arca Capital Bohemia (ACG) včetně ustanovení předběžného správce. U společnosti ACB totiž soud vyhlásil koncem  srpna mimořádné covid moratorium. 

Celá skupina Arca se dostala do potíží letos v létě, kdy nebyla schopná splácet krátkodobé směnky. Celá řada firem ze skupiny, která působí na českémi i slovenském trhu, proto požádala české a slovenské soudy o ochranu před věřiteli.

Skupina KGI napadá zejména pět transakcí, které měly poškodit věřitele ACB. Čtyři transakce se týkají operací mezi Arca Capital Bohemia s mateřskou společností Arca Investments a fondem Arca Opportunity, který podle podání ovládá Arca Investments. K finančním operacím  došlo již v dubnu. 

Poslední transakci, kterou KGI napadá je postoupení pohledávek vůči Tomáši Bártovi ve výši 77 milionů korun a směnky podepsané Bártou na 14,6 milionu korun společnosti Mníšek pod Brdy 1519. S Bártou je nyní vedeno insolvenční řízení a jeho společnost EMTC - Czech pak soud poslal do konkurzu.