Šmejc povede skupinu PPF a získal opci na koupi desetiprocentního podílu

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: EMMA_Capital

Jiří Šmejc patří k nejbohatším Čechům. Magazín E15 Premium jeho jmění ohodnotil na bezmála dvacet miliard korun.
Na řízení PPF bude mít nově vliv také Daniel Křetínský
3
Fotogalerie

Finanční skupina PPF mění generálního ředitele. Dosavadního nejvyššího šéfa skupiny Ladislava Bartoníčka, který byl v čele od smrti Petra Kellnera, nahrazuje podnikatel Jiří Šmejc. Ten zároveň získává opci na odkup desetiprocentního podílu ve skupině. Na strategii firmy bude mít vliv také Daniel Křetínský, který se stane členem poradního výboru Kellnerovy rodiny.

„Za sebe a za celou rodinu bych chtěla upřímně poděkovat Láďovi Bartoníčkovi za všechno, co se nám, a nejen v posledním roce, společně podařilo. Láďa odvádí za celé dlouhé roky v PPF fantastickou práci. Zejména musím ocenit jeho přínos v období po smrti mého manžela, kdy jsme současně čelili této ztrátě i mimořádné nepříznivé makroekonomické situaci,“ uvedla v tiskové zprávě Renáta Kellnerová, vdova po majiteli PPF Petru Kellnerovi. Ten loni tragicky zahynul na Aljašce.

Více o PPF a Petru Kellnerovi najdete zde >>>

Kellnerová je až do ukončení probíhajícího dědického řízení správkyní pozůstalosti. Disponuje tak většinou hlasovacích práv, konkrétně rodina vlastní 98,93 procenta akcií skupiny, jejíž hodnota aktiv se pohybuje okolo 40 miliard eur, tedy v přepočtu zhruba jeden bilion korun.

Ke změnám dojde s účinností od 15. června 2022. Bartoníček ale zcela neskončí – přejde do nově vzniklého poradního výboru rodiny (Advisory Board to Family). Členy výboru budou také Šmejc a Křetínský. Šmejc zároveň získal opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině PPF. Uplatnitelná je po třech letech, tedy v roce 2025. Podmínkou ale bude docílení dohodnutého zvýšení hodnoty celé skupiny.

Unikátní video Petra Kellnera – firma PPF zveřejnila záběry zesnulého šéfa

Video placeholde
• PPF

Bartoníček zároveň zůstane menšinovým akcionářem společně s Jean-Pascalem Duvieusartem.

Šmejc již v minulosti minoritním akcionářem PPF byl, konkrétně v letech 2005 až 2012. Vlastnil tehdy pětiprocentní podíl. „Nabídky vést skupinu PPF si nesmírně vážím. Lidsky ji beru jako potvrzení dlouholetého přátelství s rodinou Petra Kellnera, které v mém životě vždy hrálo zásadní roli,“ uvedl podnikatel ke svému návratu.

Jiří Šmejc: Kdo je podnikatel, který nově povede PPF >>>

„Profesně se jedná o vrchol toho, co může podnikatel v České republice dosáhnout. PPF je jen jedna a já se budu ze všech sil snažit, aby své zcela unikátní postavení ještě více posílila,“ dodal.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě,Asii a Severní Americe. Její významnou součástí je například poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit, finanční dům Air Bank, který se spojuje s Moneta Money Bank, či telekomunikační společnosti CETIN a 02 Czech Republic.