Société Générale je v hledáčku amerických úřadů

Société Générale

Société Générale Zdroj: Profimedia

Druhá největší francouzská banka Société Générale uvedla, že její americká dcera jedná s tamními úřady kvůli podezření ze zprostředkování dolarových transakcí se zeměmi, na něž se vztahují americké obchodní sankce. Société Générale, která to zveřejnila již ve výroční zprávě, uvedla, že spustila vlastní interní audit a že s americkými úřady spolupracuje.

Kromě porušování amerických sankcí je francouzská banka, která vlastní tuzemskou Komerční banku, předmětem zájmu regulátorů na obou stranách Atlantiku kvůli manipulování s úrokovou sazbou LIBOR.

Akcie Société Générale na zprávy reagovaly nejdříve propadem o tři procenta, následně část ztrát umazaly a zůstaly přibližně jedno procento v červených číslech. Většina akciových trhů včera přitom rostla.

Francouzská banka podle agentury Reuters jedná přímo s Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC), který spadá pod ministerstvo financí. Société Générale není první evropskou bankou, kterou americké úřady vyšetřují kvůli porušování sankcí a poskytování bankovních služeb nežádoucím zemím. Podobná jednání s úřady ve Spojených státech vedly v loňském roce také její francouzští konkurenti – BNP Paribas a Crédit Agricole.

Včerejší vývoj akcií SGVčerejší vývoj akcií SG | E15

Britská banka Standard Chartered musela loni za porušování amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu a dalším zemím zaplatit pokutu ve výši 327 milionů dolarů. Za obchodování s Íránem byla pokutována také další britská banka HSBC, u které vnější audit ukázal, že banka byla využita pro zhruba 25 tisíc transakcí, ve kterých byl zapojen Írán. HSBC měla poskytovat své služby také několika íránským bankám.

Globální regulátoři minulý týden vyzvali banky, aby posílily risk management a zavedly dodatečný dohled právě v reakci na nedávné skandály s porušováním sankcí a praním špinavých peněz, které ještě více poškozují již tak pošramocenou pověst celého finančního sektoru. Studie Výboru pro finanční stabilitu v bankách zjistila, že mezery v řízení rizika nadále přetrvávají.