Soud zčásti vyhověl Krúpovi ve sporu s Arca Capital Bohemia. Firma dostala předběžného správce

Pavol Krúpa u soudu částečně uspěl s žádostí o ustanovení předběžného insolvenčního správce Arca Capital Bohemia. Soud jím jmenoval společnost Tetera.

Pavol Krúpa u soudu částečně uspěl s žádostí o ustanovení předběžného insolvenčního správce Arca Capital Bohemia. Soud jím jmenoval společnost Tetera. Zdroj: Krupa Global Investments a.s.

Rastislav Velič a Pavol Krúpa byli původně byznysoví partneři. Nyní jsou na válečné stezce a Arca Capital Bohemia ve finančních problémech.
Městský soud ustanovil předběžného insolvenčního správce společnosti Arca Capital Bohemia, stala se jím společnost Tetera.
3
Fotogalerie

Městský soud v Praze ustanovil předběžného insolvenčního správce společnosti Arca Capital Bohemia. Stala se jím firma Tetera insolvenčního správce Ladislava Tetery. Soud tím částečně vyhověl návrhu skupiny Krupa Global Investments Pavola Krúpy, která jmenování předběžného správce navrhovala. Pravomoci správce však nebudou tak široké, jak Krúpa požadoval. K návrhu KGI na zrušení moratoria soud svolal samostatné jednání.

„Ustanovení nezávislé osoby – předběžného insolvenčního správce v řízení – přispěje k ochraně zájmů všech účastníků řízení a případně i k ochraně osob dotčených účinky řízení a situací dlužnice k tomu, aby ohledně majetkové podstaty dlužnice nevznikaly nejisté a sporné situace a případně i konflikty,“ uvedl ve zveřejněném soudním rozhodnutí soudce Pavel Janout. 

Skupina KGI původně navrhovala, aby na předběžného insolvenčního správce přešla všechna oprávnění Arca Capital Bohemia nakládat se svým majetkem. To však soud zamítl.

„Působnost insolvenčního správce je v tomto případě omezená. Nemá právo nakládat s majetkovou podstatou, jako je tomu obvykle po prohlášení úpadku,“ uvedl advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Insolvenčnímu správci Teterovi soud uložil přezkoumání majetkových transakcí dlužníka podniknutých od začátku dubna. KGI mimo jiné napadla převod devíti milionů eur ve prospěch koncernové společnosti Arca Investments. Tuto částku získanou za prodej výrobce minerálních vod Ondrášovka skupině Kofola měla Arca použít na předčasné splacení úvěru slovenské Privatbance na úkor ostatních věřitelů. 

Krúpova firma aktuální rozhodnutí soudu přivítala. „Společnost Krupa Global Investments věří, že soudem nařízené předběžné opatření bude skutečně dostačující, dlužník bude předběžné opatření respektovat a poskytne předběžnému insolvenčnímu správci maximální součinnost a pravdivé informace, které insolvenční správce objektivně a nestranně vyhodnotí,“ uvedla mluvčí KGI Barbora Hanáková. 

Arca Capital aktuální verdikt nekomentovala. „Blíže se vyjádříme prostřednictvím našich právních zástupců při projednávání ve věci samotné,“ reagovala mediální zástupkyně skupiny Arca Terézia Barčíková. 

Skupina Pavola Krúpy obvinila firmu Arca Capital Bohemia, že ze společnosti odčerpává peníze, a poškozuje tak věřitele. „KGI je přesvědčena, že společnost Arca Capital Bohemia účelově a neoprávněně využívá soudní ochrany před věřiteli a činí kroky v rozporu se zákonem, čímž dochází k poškozování a krácení věřitelů,“ uvedl Krúpa při podání návrhu na zrušení moratoria. 

Skupinu Arca Capital ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič. V koncernu se původně angažoval i Krúpa, ale v roce 2018 většinu pozic ve skupině opustil. Arca Capital a její dceřiné firmy se letos na Slovensku a v Česku dostala do problémů se splácením závazků.