Spory kolem hypoték stáhly Bank of America do ztráty

Bank of America

Bank of America Zdroj: Mike Mozart, Flickr.com (CC BY 2.0)

Bank of America se v letošním třetím čtvrtletí propadla do ztráty 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun) po zisku 2,2 miliardy dolarů před rokem. Výsledky podniku zasáhly především náklady související s urovnáním sporu ohledně prodeje hypotečních cenných papírů před příchodem finanční krize.

Bank of America je druhou největší bankovní společností ve Spojených státech. V srpnu se dohodla s americkou vládou, že zaplatí rekordních 16,65 miliardy dolarů za urovnání obvinění, podle kterého poskytovala investorům o nabízených hypotečních cenných papírech zavádějící informace. Banka tehdy uvedla, že dohoda jí ve třetím čtvrtletí zřejmě sníží zisk před zdaněním o 5,3 miliardy dolarů.

U většiny běžných činností se však zisk ve třetím čtvrtletí zvýšil. „Zaznamenali jsme solidní aktivitu zákazníků a zlepšenou ziskovost ve většině aktivit ve srovnání s loňským čtvrtletím,“ uvedl generální ředitel Brian Moynihan.

Urovnání sporu s Bank of America je zatím nejvyšší v případě prodeje hypotečních cenných papírů v době před krizí, na jakém se americké ministerstvo spravedlnosti dohodlo.

Miliardy platily i další banky

Podobnou dohodu má úřad už s bankami Citigroup a JPMorgan Chase & Co. Banka Citigroup před několika měsíci přistoupila na to, že zaplatí pokutu sedm miliard USD. JPMorgan loni v listopadu zaplatila 13 miliard dolarů.

Americké banky prodávaly před krizí, tedy ještě v době realitního boomu, hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky dostatečně informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných cenných papírů, což přispělo k rozpoutání globální finanční krize.