Srbský soud: Hypotéka ve švýcarských francích už neplatí

Švýcarský frank

Švýcarský frank Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: davidpc_ via Flickr

Švýcarský frank (ilustrační foto)
švýcarský frank
3
Fotogalerie

Před propuknutím hypoteční krize v roce 2009 byly v Srbsku hypotéky v cizí měně velmi populární. Klienty lákala hlavně výrazně nižší hypoteční sazba. Po propuknutí krize však začal srbský dinár vůči všem světovým měnám prudce oslabovat a z výhodného úvěru se stala pro tisíce klientů neúnosná zátěž. Případem se postupně začala zabývat centrální banka a nyní také soudy.

Přelomové rozhodnutí přišlo včera, kdy srbský vyšší soud v Novém Sadu učinil neplatnou hypoteční smlouvu mezi bankou a klientem, která byla uzavřena ve švýcarských francích. Dlužník tak podle rozsudku nebude muset zaplatit celých 13 milionů srbských dinárů (2,9 milionu korun), kolik činí aktuální výše hypotéky klienta, ale jen tři.

Smlouva byla uzavřena v roce 2008, kdy byl švýcarský frank k dostání za 50 dinárů, a výše hypotéky tak činila sedm milionů dinárů. Dlužník za osm let splatil 6,5 milionu dinárů, dluh však vzrostl na 13 milionů. Měna totiž mezitím výrazně oslabila a za frank už je nutné vysázet 113 dinárů.

Jde o první rozsudek ohledně hypoték, který podle listu Večernje novosti dává naději těm, kteří uzavírali hypotéku za podobných okolností. V současné době má v Srbsku přes 18 tisíc lidí hypoteční úvěry ve švýcarských francích. Srbská centrální banka už v minulosti navrhla jednotlivé způsoby, jak tyto úvěry řešit, zájem občanů přijmout nové podmínky byl však velmi malý. Většina klientů s úvěry chce řešit problém s kurzem prostřednictvím kolektivních žalob.