Stát chystá revoluci v úvěrech, většina jejich poskytovatelů skončí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Banky i další společnosti, které lidem půjčují peníze, si od příštího roku budou muset zvykat na nová, přísnější pravidla. Ministerstvo financí pod vedením náměstka Martina Prose chystá novelu zákona o úvěru pro spotřebitele, která má zásadně změnit finanční trh. Dotkne se nebankovních půjček i hypoték.

Nejhlubší změna čeká trh s nebankovními půjčkami, kde se točí stamiliardy korun a jehož regulace je velmi slabá. Ten by měla začít kontrolovat Česká národní banka. „Trendem v celé Evropské unii je, aby celý finanční trh reguloval jeden subjekt,“ vysvětlil deníku E15 Pros.

Ministerstvo chce ovšem nastavit pravidla (prokazatelná odbornost, čistý trestní rejstřík, pojištění odpovědnosti, případně minimální základní kapitál) pro nebankovní subjekty tak, aby počet poskytovatelů půjček z dnešních více než 50 tisíc výrazně klesl. „Na trhu zůstanou tisíce, maximálně do deseti tisíc poskytovatelů a zprostředkovatelů,“ zdůrazňuje Pros.

Centrální bance se nová role nelíbí. „Navrhovaná integrace do ČNB nevyřeší ani náklady ani další problémy s tímto trhem spojené,“ tvrdí Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení ČNB. Velcí hráči v nebankovních půjčkách naopak změny vítají. „Od nové regulace si slibujeme, že konečně zamezí používání neférových praktik,“ říká mluvčí Providentu Financial Ondřej Holoubek.

Změna u hypoték

Zásadní novinku chystá ministerstvo i u hypoték, které ke konci minulého roku mělo téměř 825 tisíc domácností. Nový zákon by měl umožnit dluh kdykoli splatit – tak, jako to již funguje u spotřebitelských úvěrů. Změna vychází z evropské směrnice. Tuzemské banky podle šéfa Hypoteční banky Jana Sadila o evropské směrnici vědí.

„Byla by ale iluze myslet si, že předčasné splátky budou bez nákladů. Banky používají na hypotéky dlouhodobého financování, mají s ním náklady, ovlivnilo by to například atraktivitu hypotečních zástavních listů,“ uvedl Sadil. Také směrnice předpokládá, že banka klientovi bude moci za předčasné splacení úvěrů účtovat náklady. „Jak bude ale definitivní podoba zákona vypadat, se ještě neví,“ dodal Sadil.