Stávková pohotovost v ČSOB skončila, mzdy vzrostou téměř o desetinu

Zdroj: Profimedia.cz

Stávková pohotovost, kterou v ČSOB vyhlásily v květnu Moderní odbory ČSOB, skončila. Minulý týden podepsaly obě strany, tedy zaměstnavatelé a odbory, kolektivní smlouvu. Díky ní zaměstnanci získají řadu benefitů a jejich mzdy dále stoupnou. V rámci celé banky se za rok 2018 zvýší základní mzdy o 7,6 procenta a o více než osm procent po započtení navýšených benefitů, informovala předsedkyně Moderních odborů v ČSOB Ladislava Spielbergerová.

Podle společného prohlášení odborů a zaměstnavatelů například manažeři některých oborů potvrdili, že se při říjnovém navyšování mezd zaměřili především na skupinu zaměstnanců se základní mzdou do 30 tisíc korun. V této skupině zaměstnanců činí odhadované průměrné navýšení mzdy v letošním roce i při započtení říjnových úprav 11,2 procenta.

Shoda mezi zaměstnavateli a odbory byla dosažena po dvou letech intenzivního vyjednávání. Kolektivní smlouva vyššího stupně začne platit od 1. prosince 2018. „Kolektivní vyjednávání nebylo jednoduché, dokonce jsme museli použít i nástroje, které v našem sektoru zatím nebylo nikdy nutné využít,“ uvedl předseda Odborového svazu pracovníků v bankovnictví a pojišťovnictví František Hupka s odkazem na stávkovou pohotovost.

Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl o 16 procent na 17,5 miliardy korun. Za roky 2012 až 2016 vydělala ČSOB přes 70 miliard korun, upozornili odboráři. Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,7 milionu klientů. Členskou základnu odborových organizaci v ČSOB tvoří přibližně pětina zaměstnanců.