Středoevropský fond fondů má k dispozici dvě miliardy

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu sídlí na nábřeží Vltavy.
2
Fotogalerie

Středoevropský fond fondů podpoří inovativní české firmy, které shánějí kapitál na svůj rozvoj. Peníze z něj mohou jít přes vybrané fondy například na rozšíření výroby podniku, expanzi na nové trhy či uskutečnění klíčových projektů. Celkem budou k dispozici dvě miliardy korun. Na tiskové konferenci to oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu, které se do projektu zapojilo prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Cílem fondu je formou rozvojového kapitálu podpořit rostoucí inovativní firmy v zemích regionu střední Evropy. Je řízen Evropským investičním fondem (EIF) a vedle Česka se do něj zapojilo také Slovensko, Slovinsko, Rakousko a Mezinárodní investiční banka (MIB). Středoevropský fond fondů již uzavřel na české půdě investici do fondu Espira, který bude směřovat kapitálové investice do podniků především v Česku a na Slovensku.

Ministerstvo průmyslu vložilo do projektu prostřednictvím ČMZRB 8,2 milionu eur (cca 209 milionů korun). Celkový objem fondu po započtení všech ostatních investorských vkladů bude minimálně 80 milionů eur (dvě miliardy korun), které budou zvýšeny po očekávaném zapojení Maďarska.

"EIF by díky českému vkladu měl zajistit investice do ČR minimálně 8,2 milionu eur. Celkově však počítáme díky účasti dalších soukromých investorů s aktivací okolo čtyřnásobku této sumy na projekty českých podniků a zároveň s plnou návratností investovaných peněz," uvedl ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO).

Fond fondů nyní vybírá vhodné již existující nebo nově založené fondy rizikového kapitálu a tzv. private equity z regionu střední Evropy, a do těchto fondů investuje dané peníze určené na podporu podnikatelů.

Investice EIF bude tvořit maximálně 50 procent kapacity vybraného fondu, druhou polovinu doplní soukromé investice. Manažeři těchto vybraných fondů pak budou nezávisle vybírat podniky a kapitálově do nich vstoupí. Celkový očekávaný objem nových investic tak představuje minimálně 160 milionů eur (čtyři miliardy korun). Výše tohoto vstupu v případě jedné firmy by se mohla pohybovat v řádu desítek až stovek milionů korun.

Středoevropský fond fondů otevírá novou kapitolu v historii kapitálových investic v regionu, uvedl Vazil Hudák, viceprezident Evropské investiční banky, do které spadá EIF. "Spolupráce ČMZRB prostřednictvím investování do tohoto fondu je velkou příležitostí pro rozšíření spektra našich aktivit, jež byly doposud zaměřeny na poskytování zvýhodněných úvěrů a záruk pro malé a střední podniky," doplnil ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Dohoda o vzniku Středoevropského fondu fondů vstoupila v platnost v prosinci roku 2017. Zapojení soukromých investic do projektu je pro zapojené státy, tedy i Českou republiku, důležité. Region střední Evropy se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem rozvojového kapitálu.