Švýcarská banka UBS prý prala špinavé peníze, na manažery je vydán zatykač

Kanceláře UBS v New Yorku

Kanceláře UBS v New Yorku Zdroj: Allie_Caulfield via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Francouzští soudci vydali zatykače na tři bývalé manažery největší švýcarské banky UBS, kterou obvinili z praní špinavých peněz a daňových podvodů. Stanovili přitom i rekordní kauci 1,1 miliardy eur (přes 30 miliard korun).

UBS je v tomto případu obviněna ze zapojení do systému ilegálního získávání bohatých francouzských klientů, aby si zřizovali bankovní účty ve Švýcarsku bez vědomí francouzského finančního úřadu. Vyšetřující soudci vydali zatykače už v lednu a učinili tak poté, co trojice bývalých představitelů banky nereagovala na předvolání.

Všichni tři bývalí manažeři se nacházejí ve Švýcarsku a ve funkcích byli v době před rokem 2010. Jeden byl odpovědný za správu aktiv pro západní Evropu a dva pro Francii. Soudci je chtějí vyslechnout ohledně jejich role v ilegálním systému získávání klientů, tvrdí zdroje.

S odvoláním banka neuspěla

Banka byla v červnu 2013 obviněna z ilegálního získávání klientů a o rok později z praní špinavých peněz s přitěžujícími daňovými úniky v letech 2004-2012. Soudci přitom stanovili kauci v bezprecedentní výši 1,1 miliardy eur, proti níž se banka odvolala, ale neúspěšně.

UBS minulý týden oznámila, že loni zvýšila čistý zisk o zhruba 13 procent na 3,6 miliardy švýcarských franků (95 miliard korun). Zároveň ale potvrdila, že americké úřady proti ní vedou nové vyšetřování kvůli podezření, že pomáhala bohatým Američanům vyhnout se placení daní v USA prostřednictvím investic, jež jsou ve Spojených státech zakázány. Americké ministerstvo spravedlnosti přitom banku stále vyšetřuje kvůli údajným manipulacím na devizových trzích.