Švýcarská banka UBS urovná obvinění z podvodu, na pokutách zaplatí 1,4 miliardy dolarů

Švýcarská banka UBS

Švýcarská banka UBS Zdroj: Reuters

Banka UBS a její americké dceřiné společnosti se dohodly, že ve Spojených státech zaplatí na pokutách celkem 1,43 miliardy dolarů (zhruba 31,5 miliardy korun). Urovnají tak obvinění z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Banka si na zaplacení pokut si již dříve vytvořila dostatečné finanční rezervy.

Ministerstvo již dříve podobné dohody uzavřelo s řadou dalších předních bankovních společností. Německá bankovní jednička Deutsche Bank se v roce 2016 například dohodla, že za urovnání obvinění spojených s prodejem hypotečních cenných papírů zaplatí 7,2 miliardy dolarů. Dohody o urovnání ministerstvo sjednalo také s dalšími bankami, včetně firem Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan a Morgan Stanley.

V dnešní zprávě ministerstvo uvedlo, že dohoda s UBS představuje konec poslední kauzy, kterou iniciovala jeho pracovní skupina pro vyšetřování praktik při prodeji hypotečních cenných papírů, jež vedly k finanční krizi. Dodalo, že banky mu již kvůli těmto praktikám zaplatily celkově přes 36 miliard dolarů (zhruba 800 miliard korun).

Firmu UBS ministerstvo spravedlnosti zažalovalo v roce 2018. Americká vláda tehdy uvedla, že banka v letech 2006 a 2007 poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě hypotečních úvěrů, na kterých byly nabízené cenné papíry založeny.

„V důsledku finanční krize řada lidí po celé zemi zažila finanční kolaps a emoční újmu. Ještě téměř 15 let poté se z toho mnozí zotavují,“ uvedla v dnešní zprávě advokátka ministerstva Vanita Guptaová. „Tato dohoda o urovnání demonstruje, že náš úřad zůstává odhodlán pohnat k zodpovědnosti ty, kteří porušují zákony a podkopávají blahobyt amerických rodin,“ dodala. Podle státního zástupce Ryana Buchanana sehrály praktiky UBS významnou roli při vzniku finanční krize, která poškodila miliony Američanů.