Trojnásobné zhodnocení: Kellner vydělal na prodeji podílu v Sazce 3,4 miliardy

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Investice do krachující loterijní společnosti Sazka se Petru Kellnerovi a jeho PPF bohatě vyplatila. Vložené peníze se Kellnerovi prodejem jeho podílu skupině KKCG Karla Komárka zhodnotily téměř trojnásobně.

PPF prodala poloviční podíl v Sazce Komárkově skupině KKCG za 209 milionů eur, vyplývá z účetních dokumentů PPF, které má k dispozici server iHned.cz. V přepočtu podle kurzu z 18. prosince 2012, kdy byla transakce oznámena, to vychází na 5,267 miliardy korun.

PPF tak svou prvotní investici do Sazky téměř trojnásobně zhodnotila. Podle účetnictví totiž získala PPF v listopadu 2011 poloviční podíl v Sazce za 1,9 miliardy korun.

Do boje o Sazku, která se předloni dostala kvůli vysokým dluhům do insolvence a následně do konkurzu, se Kellner přidal v březnu 2011, kdy od Radovana Vítka odkoupil pohledávky za českou loterijní jedničkou. Loterijní byznys pak v listopadu 2011 získaly skupiny PPF a KKCG za celkem 3,8 miliardy korun, Sazku sázkovou kancelář vlastnily stejným dílem.

Díky prodeji podílu v Sazce stoupl loni skupině PPF čistý zisk meziročně o 511 milionů na 727 milionů eur (18,9 miliardy korun). Kellner drží v PPF podíl 99 procent, po půl procentu mají Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart.