Turecká centrální banka zvýšila úrokovou sazbu navzdory Erdoganovi

Zdroj: ČTK

Turecká centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 6,25 procentního bodu na 24 procent, a to navzdory výzvám prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby sazby naopak snížila. Centrální banka změnou úroků reaguje na pokles kurzu domácí měny a na vysokou inflaci. Ve svém sdělení navíc uvedla, že v případě potřeby přikročí k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Zvýšení úroků podpořilo kurz turecké liry a podle analytiků by mohlo zmírnit obavy investorů z Erdoganova vlivu na měnovou politiku. Erdogan krátce před rozhodnutím centrální banky opětovně vyzval ke snížení úroků. Prohlásil také, že vysoká inflace v Turecku je důsledkem špatných kroků centrální banky.

Turecká lira letos zažívá výrazný propad. Kromě obav z Erdoganova tlaku na snižování úrokových sazeb stojí za jejím poklesem rovněž diplomatické spory se Spojenými státy. Erdogan dnes měnovou krizi v Turecku znovu označil za důsledek zahraniční konspirace. „Není to krize, je to manipulace,“ prohlásil.

Slabý kurz liry přispívá v Turecku i k růstu inflace. V srpnu se tam spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 17,9 procenta, což bylo nejprudší tempo od konce roku 2003.

S cílem podpořit měnu Turecko dnes prezidentským dekretem zakázalo používat zahraniční měny při transakcích na realitním trhu. Všechny kontrakty na prodej, pronájem a leasing musí být v budoucnu prováděny v lirách a všechny stávající kontrakty uzavřené v cizí měně musí být změněny do 30 dnů.

Erdogan dnes prohlásil, že s výjimkou vývozců a dovozců by v zemi nikdo neměl podnikat v cizí měně.