Turecko upevňuje pozice v Sýrii, vyplácí pozůstalé spojeneckých bojovníků a slibuje jim občanství

Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu

Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu Zdroj: Reuters

Turečtí vojáci v Afrínu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
Vojáci Svobodné syrské armády strhávají kurdskou sochu v centru Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
10
Fotogalerie

Turecko vyplácí pomoc rodinám bojovníků, kteří padli v boji o syrský Afrín, ležící u turecké hranice. Pozůstalí dostávají peníze a příslib, že se stanou občany Turecka, které jim zajistí domy. Turecko vedlo na severu Sýrie dvě ofenzivy, o Afrín se bojovalo letos na jaře.

Agentrua Reuters upozornila, že zpráva o odškodnění bojovníků svědčí o upevňování turecké pozice na severu Sýrie. Turecká armáda vedla v roce 2016 ofenzivu proti oddílům Islámského státu, které působily u hranice. Při letošních bojích Turci vytlačili syrské kurdské síly z oblasti Afrínu.

Smyslem tureckých vojenských operací v Sýrii je zabránit tamním Kurdům získat pohraniční území. Ankara pohlíží na syrské Kurdy, stejně jako na Kurdy bojující v Turecku, jako na teroristy.

Velitel povstalecké brigády Hamza Abdalláh Haláva řekl, že rodiny zabitých dostávají po 60 tisíc tureckých lir (zhruba 200 tisíc korun). Raněným Turecko vyplácí 15 tisíc lir a pokud bojovníkům zůstane trvalé postižení, dostávají dvojnásobek.

Turecko od počátku syrské války stálo za skupinami, které usilovaly o svržení prezidenta Bašára Asada. V poslední době se snaží vylepšit vztahy s Asadovým spojencem Ruskem a zaměřuje se na boj proti Kurdům. Ti Turky považují za okupanty a obvinili Turecko, že při operaci v Afrínu porušovalo lidská práva. Podle OSN zůstalo po bojích mimo své domovy 134 tisíc lidí, kteří žijí v těžkých podmínkách v okolních městech.

Haláva řekl, že Turecko je poslední oporou syrské revoluce, a o Turcích hovořil jako o bratrech. Povstalci se snaží v oblastech získaných za turecké ofenzivy zřídit administrativu, Turecko pomáhá s rekonstrukcí, financuje školy a cvičí policii.

Asad turecké jednotky označuje za okupanty a chystá se vybojovat celou Sýrii. Ofenziva se chystá v provincii Idlib, na jejímž severu u své hranice Turecko zřídilo vojenská stanoviště. V Idlibu se shromáždili Asadovi oponenti, ale také islámští radikálové z několika skupin, které jsou připraveny bojovat. V ohrožení jsou statisíce civilistů.