UniCredit Bank v Česku a na Slovensku stoupl loni zisk o polovinu

Generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank ČR a SR Jiří Kunert

Generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank ČR a SR Jiří Kunert Zdroj: Michael Tomes

Česká a slovenská UniCredit Bank vytvořila v roce 2014 čistý zisk 4,9 miliardy korun, což je o 55 procent více než předloni. Aktiva banky stoupla meziročně o 9,5 procenta na 508,6 miliardy korun.

„Dosáhli jsme plánovaných účinků synergie sloučení UniCredit Bank v Česku a na Slovensku i v rámci akvizice společností UniCredit Leasing. Posílili jsme tržní pozici na obou trzích. Vedle toho došlo k růstu obchodních výsledků, což se výrazně projevilo v meziročním nárůstu čistého zisku,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank CR and Slovakia Jiří Kunert.

Úvěry poskytnuté bankovním klientům stouply o 7,7 procenta na 312,1 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o 7,3 procenta na 328,6 miliardy korun. Čistý výnos z úroků banky se zvýšil o 41,5 procenta na deset miliard korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 25,4 procenta na 3,56 miliard korun.

Rozvoj i optimalizace nákladů

„Výnosy vzrostly nejenom vzhledem k neustále se zvyšující klientské základně a rozvoji obchodu, ale také díky optimalizaci nákladů naší bankovní skupiny. Nadále pokračujeme v obezřetném přístupu v oblasti nákladů a řízení rizik, což se pozitivně odráží v číslech. Konsolidovaná kapitálová přiměřenost UniCredit Bank se stále pohybuje na vysoké úrovni přesahující 14 procent, a to i přes akvizici čistě úvěrového byznysu společností UniCredit Leasing,“ dodal finanční ředitel UniCredit Bank Gregor Hofstaetter-Pobst.

Předběžný konsolidovaný čistý zisk UniCredit Bank za rok 2014 zahrnuje výsledky UniCredit Bank v ČR a na Slovensku včetně výsledků společností UniCredit Leasing CZ a UniCredit Leasing Slovakia a jejich dceřiných společností.

Při porovnání data za rok 2013 zahrnují souhrnné výsledky UniCredit Bank v Česku a na Slovensku bez UniCredit Leasing CZ a UniCredit Leasing Slovakia a jejich dceřiných společností.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.