UniCredit Bank v Česku loni klesl čistý zisk kvůli Řecku o 62 procent

UniCredit

UniCredit Zdroj: profimedia.cz

Tuzemská UniCredit Bank loni zaznamenala kvůli odpisu řeckých dluhopisů pokles čistého zisku o 62 procent na 1,15 miliardy korun. Bez odpisu by čistý zisk banky stoupl o více než 11 procent na 3,35 miliardy korun.

„Banka v České republice pokračovala ve své strategii růstu, investic do posilování své distribuční sítě a inovace produktů na českém trhu,“ uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

Za loňský rok UniCredit Bank snížila hodnotu řeckých dluhopisů o 2,2 miliardy korun. Nominálně drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (3,1 miliardy korun).

Znehodnocení řeckých dluhopisů zhoršilo hospodářské výsledky i dalším velkým bankám. ČSOB loni kvůli odpisů řeckých dluhopisů klesl čistý zisk o 17 procent na 11,2 miliardy korun a Komerční bance o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Česká spořitelna, která řecké státní dluhopisy nevlastní, meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o více než 13 procent na 13,64 miliardy korun.

Celková aktiva UniCredit Bank loni stoupla meziročně o sedm procent 288,7 miliardy korun. Objem klientských úvěrů se zvýšil o 5,6 procenta na necelých 182 miliard korun. Objem klientských vkladů stoupl o 2,5 procenta na 178,7 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy se meziročně zvýšily o 5,8 procenta na 6,5 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí vzrostl o šest procent na 2,8 miliardy korun.

Čistý zisk mateřské italské UniCredit se v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl téměř o dvě třetiny na 114 milionů eur (tři miliardy korun). Výsledek se však výrazně zlepšil proti třetímu čtvrtletí, kdy banka kvůli rozsáhlým odpisům vykázala rekordní ztrátu 10,6 miliardy eur. Celoroční ztráta dosáhla 9,2 miliardy eur.

Podle mluvčího tuzemské UniCredit Bank Petra Plocka patří Česko vedle Turecka a Polska mezi prioritní země skupiny UniCredit. „Dále pokračujeme v expanzi pobočkové sítě a rozvoji inovativních produktů,“ uvedl.