Evropská unie šlape na krk nadnárodním korporacím. Ty budou muset uvádět, kolik kde platí na daních

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Budova Evropského parlamentu v Bruselu
Pavel Svoboda
Jean-Claude Juncker
Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker
5
Fotogalerie

Na velké firmy čekají v EU nové povinnosti. Europarlament odhlasoval nová evropská pravidla, která ukládají nadnárodním korporacím s celosvětovým obratem vyšším než 750 milionů eur (19,6 miliardy korun), aby zveřejňovaly informace o daních zaplacených v každém jednotlivém státě. Poslanci sice podpořili udělování výjimek v případě citlivých obchodních informací, tyto výjimky však budou časově omezené.

Cílem právního předpisu je zvýšit daňovou transparentnost v EU. Občané a instituce díky němu mají získat přehled o tom, kde velké mezinárodní korporace platí své daně a v jaké výši, což by mělo podle Evropské komise zabránit současným rozsáhlým daňovým únikům.

Stejného názoru je i předseda Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který návrh podpořil. „Věříme, že nové pravidlo přinese do unijního rozpočtu zpět velkou část každoročně uniklých 50 až 70 miliard eur,” odpověděl na dotaz E15.

Evropský podnikatelský svaz BusinessEurope ovšem upozorňuje, že opatření sníží investiční atraktivitu států EU v globální konkurenci.  

Evropská unie již delší dobu brojí proti velkým nadnárodním korporacím, které se podle ní často vyhýbají placení daní, a připravují tak rozpočty členských o desítky miliard eur ročně.

Zvýšená pozornost daňovým únikům se v EU v posledních letech věnovala zejména kvůli kauzám uniklých dokumentů Panama Papers v roce 2015 či Luxembourg Leaks z roku 2014, které odhalily masivní daňové optimalizace mnoha firem. Evropská unie navíc letos vydala například směrnici, která ukládá členským státům spolupráci v oblasti správy daní.

Na konci května také Rada EU přijala novelu směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem, která například znemožní odpočty z příjmů ve dvou zemích zároveň.