V Česku vyrostou stovky nových poboček bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Tuzemské bankovní domy nepolevují v expanzi pobočkové sítě. Z plánů bank vyplývá, že v ulicích českých měst přibude do konce příštího roku na 190 nových bankovních poboček. Banky plánují jak zahušťovat pobočkovou síť ve velkých městech, tak otevírat nové pobočky v menších sídlech.

Nejdynamičtější bankou v otevírání nových poboček je bezpochyby UniCredit Bank. Ještě před rokem měla banka přibližně 60 poboček. „Za poslední rok jsme otevřeli více než 40 nových poboček, včetně 16 obchodních míst franšízového typu. Dnes má proto naše banka již 101 poboček. Stejné tempo otevírání nových obchodních míst plánujeme zachovat i v roce 2012,“ říká Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí UniCredit Bank. Do konce roku by banka měla otevřít ještě dalších dvacet poboček, a pokud banka udrží současné tempo a bude se držet původních plánů expanze, měla by na konci roku 2012 mít 180 poboček. UniCredit je zatím jediná banka, která se vydala cestou expanze formou franšízových poboček.

Přímý konkurent UniCreditu v boji o místo čtyřky na trhu Raiffeisenbank si jako cíl vytyčila otevření 40 nových poboček v letošním a příštím roce. „Nyní jsme zhruba v polovině tohoto počtu,“ upřesňuje mluvčí banky Tomáš Kofroň. GE Money Bank letos otevřela 17 poboček. „A podobným tempem porosteme i v příštím roce. Přesný cíl však stanovený nemáme,“ dodává mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Z velké bankovní trojky (ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka) je nejaktivnější Česká spořitelna, která má již 653 poboček a jež do konce příštího roku přidá dalších dvacet. Komerční banka již dosáhla svého cíle čtyř set poboček a podle mluvčí Moniky Klucové chce nadále rozšiřovat pobočkovou síť o jedno procento ročně, tedy čtyři pobočky. ČSOB zatím nemá jasno, zda bude příští rok přidávat nové pobočky.

Banky, které nově vstupují na trh, však budou v nárůstu počtu tuzemských poboček hrát spíše druhé housle, což je způsobeno tím, že se budou snažit oslovit klienty jinou cestou než v klasických pobočkách. Zuno bank počítá jen s jednou klasickou pobočkou a nově přibude jen několik stánků v obchodních centrech. Equa Bank, nástupce tuzemské odnože Banco Popolare, má nyní devět kontaktních míst a do konce příštího roku chce přidat dalších 11. Z celkových dvaceti však bude jen sedm klasických poboček umožňujících hotovostní operace.

Air Bank, která na trh vstupuje 1. listopadu, odstartuje s dvanácti pobočkami. „Dalších deset až patnáct přidáme příští rok. Přesné číslo neumím říct, protože to bude záležet na rychlosti stavebních řízení,“ nastínil plány mluvčí Air Bank Rostislav Kocman. Česká Fio banka, která na trh vstoupila loni v září, má dnes 58 poboček a do konce roku přidá dalších deset.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.