V Deutsche Bank skončili oba výkonní ředitelé. Banku dusí soudní spory

Deutsche Bank (ilustrační foto)

Deutsche Bank (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Z vedení německé Deutsche Bank odcházejí dva nejvyšší výkonní ředitelé Anshu Jain a Jürgen Fitschen. Oznámilo to dnes vedení největšího německého bankovního ústavu. Ředitele ve funkci nahradí člen dozorčí rady John Cryan, který dříve pracoval pro švýcarskou UBS.

Dvaapadesátiletý Jain a šestašedesátiletý Fitschen stáli v čele banky od roku 2012 a mandát jim měl vypršet v březnu 2017. Jain odejde z funkce koncem června, ale byl požádán, aby působil v bance jako konzultant do ledna příštího roku. Fitschen si funkci ponechá do příští valné hromady, která se uskuteční napřesrok v březnu. Čtyřiapadesátiletý Cryan se stane výkonným ředitelem v červenci a bude tuto funkci vykonávat sám

V Mnichově začal koncem května soud s Fitschenem a dalšími čtyřmi bývalými vysokými představiteli Deutsche Bank. Prokuratura je loni obvinila, že v civilním sporu o odškodné za bankrot mediální skupiny Kirch Media podali zavádějící informace. Mezi obviněnými jsou i Fitschenovi předchůdci v čele banky Josef Ackermann a Rolf Breuer.

Nevítaný spor

Všichni obvinění, mezi něž patří také dva bývalí členové představenstva Clemens Börsig a Tessen von Heydebreck, uvedli, že se cítí nevinni. Obviněným podle prokuratury hrozí trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců do deseti let.

Pro banku je soudní spor nevítaný, protože ústav prochází strategickým přehodnocením svých aktivit. Fitschen a Jain před soudním procesem oznámili, že banka v příštích letech zruší více než čtvrtinu poboček, opustí zhruba desetinu zemí, ve kterých nyní působí, a omezí své aktivity v investičním bankovnictví.