V USA skončila od počátku roku už 74. banka

Americké úřady uzavřely tento týden First International Bank z Texasu, která měla celkem sedm poboček. Od počátku roku ve Spojených státech zkrachovalo 74 bank. Uvedl to americký Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC).

First International Bank měla na konci června majetek 239,9 milionu dolarů (4,4 miliardy korun) a vklady činily 208,8 milionu dolarů. Pobočky a vklady banky převezme American First National Bank.

Letos mají potíže hlavně menší banky s majetkem pod jednu miliardu korun. Mnohé z nich zasáhl slábnoucí hospodářský růst země a tíží je investice do problémového trhu komerčních realit.

Velké americké banky se z problémů po hypoteční a finanční krizi z let 2007 až 2009 dostaly rychle díky státní pomoci. Celkový výhled pro odvětví se v posledních čtvrtletích zlepšil. FDIC koncem srpna uvedla, že zisk bank se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 7,9 miliardy na 28,8 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Letošní počet zkrachovalých bank by měl být nižší než v předchozích dvou letech a protože končí převážně menší banky, budou výrazně menší i celková aktiva těchto bank. Loni skončilo 157 bank a jejich souhrnná aktiva činila asi 92 miliard dolarů. O rok dříve skončilo 140 amerických bank s celkovými aktivy asi 170 miliard dolarů.