V úvahu letos přichází jedno zvýšení sazeb, prohlásil Rusnok

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia

V letošním roce připadá v úvahu na základě nové prognózy ČNB jedno zvýšení základní úrokové sazby, a to na konci roku. Nelze ovšem vyloučit ani dřívější růst sazeb, uvedl  guvernér ČNB Jiří Rusnok. V příštím roce podle něj bude hodně záležet na vývoji měnové politiky Evropské centrální banky.

"V podstatě ta úvaha, která je obsažena v prognóze, směřuje k tomu, že v úvahu by přicházelo jedno zvýšení v posledním čtvrtletí letošního roku. Nicméně je to podmíněno ostatními předpoklady prognózy. Je pro nás důležitý kurz. Nelze tak vyloučit ani dřívější zvýšení sazeb. V příštím roce bude hodně záležet na vývoji v Evropské centrální bance a jaký prostor se vytvoří pro naše další kroky," uvedl Rusnok.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč soudí, že s postupně rostoucí inflací v kombinaci s pomalejším posilováním koruny zvýší centrální banka úrokové sazby již na srpnovém zasedání.

"Takové zvýšení úroků ČNB by zároveň bylo novým impulsem pro korunu k posílení a česká měna by se tak v průběhu letošního třetího čtvrtletí nakonec měla dostat pod úroveň 25 korun za euro," uvedl. Poté by podle něj úroky ČNB měly po zbytek letošního roku zůstat stabilní. "Další pozvolné zvyšování sazeb ČNB bude dle mého názoru aktuální až v roce 2019," dodal.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 0,75 procenta.

Pro ponechání sazeb beze změny hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady. Jeden člen hlasoval pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Podle Rusnoka důvodem pro jeho hlasování mimo jiné byl argument, že je vrchol ekonomického cyklu a že je třeba jednat v předstihu.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu sazby ČNB nechala beze změny. Rusnok i tehdy uvedl, že po únorovém zvýšení úrokových sazeb je jejich další růst možné očekávat nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení.