Velké banky má zachraňovat rezervní kapitál, už ne daňoví poplatníci

Mark Carney, předseda Rady pro finanční stabilitu (FSB) a guvernér britské národní banky

Mark Carney, předseda Rady pro finanční stabilitu (FSB) a guvernér britské národní banky Zdroj: World Economic Forum via Flickr, CC-BY-SA 2.0

Mezinárodní instituce dohlížející na regulaci finančního sektoru dnes navrhla nová globální pravidla, která mají zabránit tomu, aby se systémově důležité banky musely zachraňovat penězi z kapes daňových poplatníků. Pravidla připravená Radou pro finanční stabilitu (FSB) požadují, aby velké finanční ústavy držely mnohem více rezervního kapitálu pro případ ztrát.

FSB koordinuje regulaci finančního sektoru ve skupině předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20. Předseda FSB a guvernér britské centrální banky Mark Carney označil nová pravidla za přelom ve vývoji finančního sektoru. Dodal, že bylo „naprosto nespravedlivé“, že daňoví poplatníci museli zachraňovat banky zasažené finanční krizí v letech 2008 a 2009.

Carney upozornil, že dokud se situace vyvíjela příznivě, těžili z toho akcionáři bank. Jakmile však nastal obrat k horšímu, musela náklady na záchranu bank platit veřejnost. „To nyní skončí,“ prohlásil.

Nový systém podle něj zajistí, že náklady spojené se ztrátami, které banky nedokážou pokrýt, ponesou v první řadě jejich akcionáři a věřitelé, například vlastníci dluhopisů.

Biliony na záchranu bank

Vlády po celém světě během finanční krize v letech 2007 a 2008 vynaložily na záchranu bankovního sektoru astronomické částky. Například v Británii v době vrcholící krize přesáhla přímá podpora bank ze strany daňových poplatníků bilion liber (35 bilionů Kč).

FSB již dříve zveřejnila seznam 30 bank, které považuje za systémově důležité, protože jejich kolaps by měl širší dopady na světový finanční systém. Navrhovaná pravidla požadují, aby tyto banky měly kapitálovou rezervu, díky které by dokázaly překonat rozsáhlé ztráty, aniž by musely žádat o vládní pomoc.