Viktor Orbán: Maďarsko začne o euru uvažovat za deset let

Maďarsko s velkou pravděpodobností nebude v nejbližších deseti letech uvažovat o vstupu do eurozóny. Prohlásil to dnes na setkání s diplomaty premiér Viktor Orbán.

Maďarsko musí nejprve posílit svou ekonomiku a o zavedení eura by mělo začít uvažovat až ve chvíli, kdy hrubý domácí produkt na hlavu v Maďarsku dosáhne zhruba 90 procent nejrozvinutějších a nejdůležitějších členů eurozóny, uvedl maďarský premiér.

Orbán dodal, že Maďarsko má zájem na úspěchu eurozóny, protože jeho země si udržuje úzké ekonomické napojení na členské země tohoto bloku. Orbán upozornil na Polsko, které je největší ekonomikou regionu. Polsko bylo kdysi považováno za favorita v zavádění eura, nedávno však uvedlo, že zřejmě nebude schopné zavést euro ještě deset let.

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty HDP, veřejný dluh pod 60 procenty HDP a nízká inflace. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu. Ze zemí střední Evropy euro přijalo zatím pouze Slovensko, a to v roce 2009. Nejnověji se má stát 18. členem eurozóny Lotyšsko, a to od 1. ledna 2014.

Česká republika zatím vstup do eurozóny neplánuje. Podle dřívějšího vyjádření guvernéra České národní banky Miroslava Singera Česká republika zřejmě nepřijme euro dříve než v roce 2019.

David Klimeš: Euro je pro Pobaltí logickým cílem