Výsledky Citigroup předčily očekávání, Wells Fargo nepřekvapila

Dolů. Čtvrtletní zisk Citigroup se meziročně snížil více než o jednu třetinu

Dolů. Čtvrtletní zisk Citigroup se meziročně snížil více než o jednu třetinu Zdroj: profimedia.cz

Zámořská výsledková sezona začala pro banky mírně pozitivně. Jako první reportovaly výsledky za třetí letošní čtvrtletí banky Citigroup a Wells Fargo. Citigroup překvapila se ziskem 3,77 miliardy dolarů ve třetím letošním kvartále. To je o 74 procent více než za stejné období loňského roku. Na jednu akcii tak připadá zisk 1,23 dolaru oproti loňským 72 centům a očekávání analytiků 81 centů.

Citigroup stejně jako banka JPMorgan Chase navýšila zisk účetním přeceněním úvěrů, což snížilo hodnotu vlastního dluhu Citigroup a vytvořilo virtuální zisk ve výši 1,9 miliardy dolarů. Bez této účetní operace by meziročně zisk rostl pouze o dvě procenta.

„Na první pohled jsou výsledky hospodaření i jednotlivá čísla velmi solidní,“ zhodnotil výsledky Citi pro CNBC Channing S. Smith, manager The Capital Advisors Growth Fund.

Výnosy dopadly také nad očekávání analytiků, když Citigroup oproti očekávání 19,23 miliardy dolarů utržila 20,83 miliardy dolarů. Jako na všechny banky dopadl na Citigroup efekt nervózních finančních trhů, když výnos z operací na finančních trzích mezikvartálně snížil o více než dvacet procent na 634 milionu dolarů. Pod vlivem poklesu úvěrových ztrát o 41 procent na 4,6 miliardy dolarů pokračovala Citi v rozpouštění rezerv na krytí nesplácených úvěrů, když z nich uvolnila 1,4 miliardy, ve druhém kvartále to byly dvě miliardy.

Bance Wells Fargo se tolik nedařilo. Meziročně sice zvýšila zisk o 22 procent na rekordní 4,06 miliardy dolarů, tedy 72 centů na akcii, ale výnosy 19,6 miliardy dolarů zaostaly za očekáváním analytiků oslovených agenturou Bloomberg, kteří očekávali 20,2 miliardy dolarů.

Na výkon Wells Farga mělo dokončování integrace převzaté Wachovie a osekávání nákladů, které si dal za cíl šéf banky John Stumpf.