Zahraniční kapitál v českém finančnictví sílí

ilustrační foto

ilustrační foto

České banky a pojišťovny jsou z rozhodující části v rukou zahraničních vlastníků. Nic na tom nezměnil ani fakt, že po dlouhé době se loni na trhu objevila nová banka s původně tuzemským kapitálem, Fio banka. Zvláště v pojišťovnách podíl zahraničních vlastníků stále roste.

Podle údajů České národní banky loni drželi zahraniční majitelé 79,2 procenta kapitálu domácích bankovních domů. Český domicil má pouze šest bank: dvě státní na podporu exportu ČEB a ČMZRB, dále J&T Banka, Fio banka, Hypoteční banka a Modrá pyramida. Poslední dvě jmenované ovšem patří do zahraničních finančních skupin. Podle údajů centrální banky tak zahraniční vlastníci přímo či nepřímo kontrolovali 97 procent bilanční sumy tuzemských bank. Většina z desítek miliard každoročního zisku bankovnictví tak putuje na dividendách do zahraničí.

Tuzemský finanční sektor prošel největší vlnou privatizace na přelomu tisíciletí. Od té doby se na vlastnické struktuře moc nezměnilo. Například před pěti lety byl podíl zahraničních vlastníků na kapitálu bank 82,6 procenta, s nepřímou kontrolou to ale představovalo podíl na aktivech 97 procent, což je srovnatelné s loňskem. U pojišťoven podíl domácího kapitálu dál klesá. V roce 2006 činil 30 procent, loni to bylo jen 24 procent.

Největší vlastníci jak bank, tak pojišťoven pocházejí z EU. Teritoriálně je nejsilnější Rakousko, odkud jsou například majitelé České spořitelny, Raiffeisenbank či Kooperativy. U pojišťoven je na druhém místě Nizozemsko – tento výsledek ale ovlivňuje fakt, že vlastník České pojišťovny, skupina PPF, má v této zemi sídlo.

Během pěti let tuzemské banky podstatně narostly. Zatímco v roce 2006 činil objem spravovaného majetku 3,2 bilionu korun, loni to bylo o jeden bilion více. Růst sektoru se projevuje i na zisku, ten z 37,9 miliardy korun v roce 2006 vzrostl na 55,5 miliardy loni.

Tuzemský bankovní sektor směřuje k stále větší efektivnosti – ačkoli za pět let narostl o bilion korun, počet jeho zaměstnanců vzrostl jen o tisícovku na 39,3 tisíce osob. Jedna pobočka připadá na 5,3 tisíce obyvatel, jeden zaměstnanec banky pak obsluhuje 268 lidí.