Zájem klientů o Air Bank roste. Zisk se ale propadl o čtrnáct procent

Airbank

Airbank Zdroj: e15, anna vackova

Prudký nárůst počtu klientů stojí překvapivě za poklesam zisku banky jejímž hlavním akcionářem je PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Air Bank vykázala loni čistý zisk 268 milionů korun, což je meziroční pokles o 14 procent. Důvodem byl mimo jiné rychlý růst počtu klientů, kterým loni banka vyplatila na úrocích přes 600 milionů korun. Celkový počet klientů banky se ke konci roku 2015 meziročně zvýšil o třetinu na 424 tisíc.

Současně vzrostl objem vkladů na běžných a spořicích účtech, nárůst činil 27 procent na 69,4 miliardy korun. Celkový objem úvěrů se zvýšil o osm procent na 27 miliard korun.

Čisté výnosy Air Bank očištěné o úvěrové ztráty meziročně vzrostly o tři procenta na 1,7 miliardy korun. Správní a režijní náklady meziročně vzrostly o 13 procent na 1,4 miliardy korun, zejména v důsledku rozšiřování pobočkové sítě.

Nové menší banky začaly na tuzemském trhu poskytovat služby v průběhu roku 2011. Vedle Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, to jsou internetová Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, a Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare. Lákají klienty především na vedení účtu zdarma, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů.

Celkově všem bankám a spořitelnám v Česku stoupl loni souhrnný čistý zisk meziročně o 3,8 miliardy na téměř 67 miliard korun

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.