Zájem o půjčky v eurech roste, domácí banky rozpůjčovaly šest miliard

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

V Česku přibývá firem, které financují podnikání půjčkami v cizí měně. Svědčí o tom prudký nárůst eurových úvěrů poskytnutých domácími peněžními ústavy. Podle údajů České národní banky dlužily podniky na konci července v unijní měně bezmála o sedm procent více než loni. Zájem firem o korunové půjčky se přitom oproti loňsku naopak mírně snížil. V pozadí trendu stojí především sázky na silnější korunu.

„Podíl úvěrů v eurech nám roste. Zejména klienti s eurovými příjmy se více než v minulosti chrání proti předpokládanému budoucímu posílení koruny. Podíl těchto úvěrů se zvyšuje ve všech hlavních oblastech firemního financování, nejvíce je nárůst znát v oblasti projektového financování, kde se podíl eurových úvěrů téměř zdvojnásobil,“ uvádí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Jelikož se centrální banka zavázala bránit slabší korunu až do roku 2016, zájem o euroúvěry roste především v případě dlouhodobého financování. „V delším horizontu se po ukončení intervencí předpokládá obnovení trendu posilování koruny, což by pro dlužníka znamenalo lepší pozici, a tím i úvěr v cizí měně se stává výhodnější,“ uvádí Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy.

Podle expertů stojí za rostoucím zájmem o domácí cizoměnové půjčky i stav úvěrového trhu v eurozóně. „Podniky, které se v minulosti financovaly ze zahraničí, nyní za situace zadřeného úvěrového kanálu v eurozóně přecházejí raději k lokálním bankám,“ vysvětluje David Navrátil z České spořitelny.

Zájem o úvěry v eurech roste i přes vyšší úroky

Zájem o půjčky ve společné měně vzrostl navzdory faktu, že úrok může být o něco vyšší. „U klientů z řad firem, které mají tržby v jiné měně, než ve které splácejí úvěr, se může projevit vyšší riziková přirážka kvůli kurzovým pohybům,“ dodává Kofroň.

Zatímco před rokem se úvěry v eurech podílely na celkovém dluhu firem z necelých 18 procent, letos je to už více než 20 procent. Domácí banky aktuálně evidují firemní půjčky v objemu převyšujícím šest miliard eur. Podle odborníků mají být euroúvěry stále dostupnější.

„Evropská centrální banka v následujících měsících dále uvolní svou měnovou politiku, lze tedy i nadále očekávat zvýšený zájem českých firem o úvěry v zahraničních měnách,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Konec utrácení. Úspory českých domácností rostou