Zisk banky JPMorgan klesl o čtvrtinu

JPMorgan

JPMorgan

Čistý zisk americké banky JPMorgan Chase & Co ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o 23 procent na 3,7 miliardy dolarů (zhruba 73,5 miliardy korun) kvůli negativním důsledkům dluhové krize v Evropě. Banka ale zároveň upozornila na stoupající zájem o půjčky.

„S pokračujícím oživením ekonomiky s potěšením pozorujeme známky zlepšující se poptávky po půjčkách i kvality úvěrů,“ uvedl generální ředitel společnosti Jamie Dimon.

Čtvrtletní výsledky banky byly podle agentury Reuters v souladu s očekáváním analytiků. Dluhová krize v Evropě vedla k poklesu objemu obchodů s cennými papíry i počtu dohod o fúzích či akvizicích.

Analytici upozorňují i na rizika plynoucí z investičního bankovnictví a vývoje hypotečních úvěrů. Akcie JPMorgan během ranního obchodování na burze v New Yorku klesly o 3,4 procenta, dvojnásobně více než souhrnný bankovní index KBW.

Vývoj akcií JPMorgan za posledních 12 měsícůVývoj akcií JPMorgan za posledních 12 měsícůVývoj akcií JPMorgan za posledních 12 měsíců | Reuters

JPMorgan je první velkou americkou bankou, která oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření. Její zprávy jsou pozorně sledované, protože má rozsáhlé napojení na spotřebitelské finance a také na investiční bankovnictví.