Zisk Komerční banky ke konci září klesl kvůli odpisu řeckých dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Čistý zisk Komerční banky za letošní tři čtvrtletí klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun. Propad byl důsledkem odpisu řeckých dluhopisů. Čistý zisk očištěný o vliv snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů naopak stoupl o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun.

„Výnosy stouply jen mírně, limitovány především přetrvávajícími nízkými úrokovými sazbami a klesajícími poplatky za bankovní služby. I přes velmi pozitivní vývoj nákladů rizika z úvěrování celkové náklady rizika výrazně stouply v důsledku snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů,“ uvedla banka.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, vzrostly o 3,4 procenta na 16,519 miliardy korun. Skupina zaznamenala nárůst díky růstu objemu poskytnutých úvěrů a depozit, který byl částečně kompenzován nízkými úrokovými sazbami na finančním trhu. Výsledek dále nepříznivě ovlivnil meziroční nárůst povinného odvodu do Fondu pojištění vkladů. Průměrná čistá úroková marže zůstala stabilní na 3,3 procenta.

„I když vysoké odpisy dluhopisů a zisk výrazně pod odhady může na první pohled působit negativně, z dlouhodobějšího pohledu jsou pro nás zveřejněná čísla spíše pozitivním překvapením díky rychlému růstu úvěrového portfolia a nadále klesajícímu podílu nesplácených úvěrů (na šest procent z 6,4 procenta na konci června). Většinu svého dluhopisového portfolia má KB nyní oceněno již podle tržních cen a odpisy v takto vysokém objemu by se již neměly v příštích čtvrtletích opakovat,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Pozitivním překvapením pak pro nás je zrychlující tempo růstu úvěrů (+11,9 procenta na 435,1 miliardy korun), což spolu se stagnací úrokových marží vedlo k nárůstu úrokových výnosů o šest procent,“ dodal. Konferenční hovor k výsledkům se koná dnes v 16:30.

Kapitálová přiměřenost činí 16 procent. „Komerční banka je velmi dobře připravena na splnění všech požadavků ohledně vlastního kapitálu, bez ohledu na způsob, jak budou vyřešeny problémy vládních dluhů zemí GIIPS,“ uvádí banka. Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 13,33 miliardy korun, což bylo meziročně o 21,1 procenta více.

I vlastník KB doplácí na řecké dluhopisy, bude potřebovat 2,1 miliardy eur

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té klesl čistý zisk ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o 30,6 procenta na 622 milionů eur (15,6 miliardy korun). Analytici podle agentury Reuters čekali jen mírný pokles zisku Sociéte Générale na 858 milionů eur. Banka již podobně jako její větší konkurent BNP Paribas odepsala 60 procent hodnoty řeckých státních dluhopisů. To je více než 50 procent, které banky ztratí v rámci evropské dohody na druhém záchranném balíku pro Řecko.

Société Générale nyní pracuje na posílení svého kapitálu a kvůli tomu mimo jiné zrušila výplatu dividend za letošní rok. Zvýšit kapitál chce banka zejména prodejem aktiv a od července do listopadu prodala „toxická“ aktiva v hodnotě desíti miliard eur při účetní ztrátě 121 milionů eur. Zbylá hodnota těchto aktiv, kam patří zejména hypotékami kryté cenné papíry, dosahovala na konci třetíh čtvrtletí ještě 18,6 miliardy eur.

Société Générale odhaduje, že bude potřebovat 2,1 miliardy eur nového kapitálu, aby vyhověla zpřísněným kapitálovým požadavkům Evropské unie v rámci ochrany před dopady dluhové krize Řecka a dalších zemí eurozóny. „Prioritou je pro nás posílení kapitálu,“ řekl šéf banky Fréderic Oudea. Dodal, že prémie v korporátní a investiční divizi banky kvůli tomu výrazně klesnou.

Ve třetím čtvrtletí Société Générale ve svém portfoliu snížila nominální hodnotu státních dluhopisů okrajových zemí eura o 220 milionů eur na 3,43 miliardy eur. Hodnota italských dluhopisů v jejím vlastnictví však mírně stoupla na 1,57 miliardy eur.