Zisk Komerční banky klesl, Société Générale se daří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 26,5 procenta na tři miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky dnes zveřejnila banka a upozornila na to, že před rokem měla mimořádný příjem z prodeje budovy své centrály. Analytici podobné číslo očekávali. Čistý zisk bez jednorázových položek se snížil o 8,4 procenta na 2,9 miliardy korun vlivem nižšího zisku z finančních operací.

Čisté provozní výnosy Komerční bance v prvním čtvrtletí meziročně poklesly o 3,2 procenta na 7,57 miliardy korun. "Důvodem byly v minulém roce vyšší zisky z finančních operací s tím, jak ukončení intervencí České národní banky vyvolalo silnou aktivitu klientů v oblasti zajišťování finančních rizik," uvedla banka. Čisté úrokové výnosy, které jsou hlavní částí výnosů, ale meziročně stouply díky nárůstu objemu vkladů a úvěrů.

Provozní náklady Komerční banky se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o 4,5 procenta na zhruba čtyři miliardy korun. Bez vlivu přecenění budovy centrály v prvním čtvrtletí 2017 ale provozní náklady stouply o 1,3 procenta na 4,1 miliardy korun. Podle banky to bylo způsobeno nárůstem personálních nákladů a odpisů.

"Musíme se postavit výzvám, které představují dlouhodobý pokles marží, rychle rostoucí preference klientů čerpat finanční služby přes digitální kanály, aktivita zavedené i nové konkurence a rychlý vývoj technologií," uvedl generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. Poukázal na to, že bance vzrostl počet klientů a zvýšil se také objem poskytnutých úvěrů, klientských vkladů i aktiv spravovaných pro klienty.

Počet klientů Komerční banky v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 13 200 na 1,666 milionu. Celkový objem běžných klientských vkladů ve Skupině KB se zvýšil o 4,3 procenta, bankovní vklady občanů vzrostly téměř o desetinu. Aktiv spravovaných v podílových a penzijních fondech a v rezervách životního pojištění přibylo o 5,7 procenta.

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Její čistý zisk podle dnes zveřejněných výsledků stoupl v prvním čtvrtletí o 14 procent na 850 milionů eur (21,7 miliardy korun).