Zisk největší evropské banky HSBC vzrostl ve čtvrtletí o 2 procenta

Největší evropské bance HSBC Holdings vzrostl ve třetím čtvrtletí zisk před zdaněním o dvě procenta na 4,6 miliardy USD. Zisk byl kvůli vyšším nákladům mnohem nižší, než čekali analytici. Banka současně v prohlášení uvedla, že dala stranou 378 milionů dolarů na pokrytí případné pokuty od britského regulátora kvůli údajné manipulaci na devizových trzích.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali růst zisku ve čtvrtletí až o 16 procent. Očištěný zisk, který nezahrnuje vliv změn hodnoty dluhu a mimořádné zisky nebo ztráty z prodeje majetku, klesl o 12 procent na 4,4 miliardy USD. Upravené příjmy zůstaly zhruba beze změny na 15,58 miliardy USD.

Pokles způsobil růst nákladů o téměř 16 procenta, v čele s vyššími rezervami na výplatu odškodného a případných pokut. Celkem musela banka dát stranou zhruba 1,7 miliardy USD, loni to bylo pouze 784 milionů USD. Náklady na restrukturalizaci pak činily 68 milionů USD.

HSBC je jednou ze šesti bank, kterou britské úřady vyšetřují kvůli podezření z manipulace na devizových trzích. Také několik dalších bank, jako Barclays a Royal Bank of Scotland, oznámilo v posledních týdnech vytvoření rezerv na případnou pokutu.

HSBC ruší účty muslimským organizacím