Zisky bank propadly. Sektor vydělal ve čtvrtletí nejméně za poslední čtyři roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

..
Zisky bankovního sektoru
3
Fotogalerie

Bankovní byznys slábne. Potvrzují to předběžné statistiky České národní banky, podle nichž domácí finanční domy vydělaly během prvního čtvrtletí 14,7 miliardy korun. To je o tři miliardy, respektive o sedmnáct procent méně než ve stejném období loňského roku. Šlo zároveň o ziskově nejslabší první kvartál od roku 2016.

Na vině byl především propad výdělků během března, kdy vláda spustila rozsáhlá opatření proti šíření koronaviru a banky přehodnotily schopnost svých dlužníků splácet půjčky.

Tandem velkých bank, které prozatím publikovaly své čtvrtletní hospodaření, propad sektoru potvrzuje. Čtvrtletní zisk České spořitelny meziročně propadl skoro o 800 milionů korun, tedy takřka o pětinu. Dokonce o čtvrtinu pak klesl zisk v případě banky Moneta Money Bank. V obou případech hrál podle dostupných finančních výkazů významnou roli růst rizikovosti úvěrových portfolií.

„V březnu již řada bank zohlednila dopady pandemie na svá úvěrová rizika, a to formou zvýšené tvorby opravných položek k úvěrům,“ uvádí partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž. Ještě v předvečer pandemie dlužníci z řad jednotlivců i firem spláceli tuzemským bankám nejlépe od konce roku 2007. „Banky tak s předstihem zareagovaly na zhoršený makroekonomický výhled a dopady restrikcí,“ dodává ekonom J&T Milan Lávička.

Jen během března si banky podle ČNB vydělaly necelé tři miliardy, šlo tak o ziskově nejslabší březen od roku 2013, kdy v Česku vrcholila recese po finanční krizi. „Hlavní dopad ekonomického útlumu pocítí banky ve své ziskovosti se zpožděním ve druhém a třetím čtvrtletí, a to mimo jiné podle toho, s jakou intenzitou využijí klienti odkladu úvěrových splátek,“ soudí analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová.

Bankovnímu byznysu ovšem nepřál ani březnový propad úrokových sazeb ČNB z únorových 2,25 postupně až na jedno procento, čímž banky přišly o část úročení ze svých vkladů u centrální banky. Proti bankám šel i březnový pád burz, který navíc z parketu vyhnal řadu investorů. „Dalším faktorem poklesu zisků byl pokles cen finančních investic. Úbytek řady náročnějších transakcí pak negativně ovlivnil příjmy z poplatků,“ dodává Kříž.

V loňském roce banky dosáhly rekordních zisků, když podle statistik regulátora sektor vydělal bezmála 89,5 miliardy korun, tedy takřka o deset miliard více než v roce 2018.