Zisky bank v USA srazily pokuty a účty od právníků

Pobočka banky Wells Fargo

Pobočka banky Wells Fargo Zdroj: CC BY-SA 3.0: Ildar Sagdejev - Wikimedia Commons

Tlustá čára účetních za druhým čtvrtletím neukázala největší banky z Wall Street zrovna v nejlepším světle. Z kvintetu lídrů amerického bankovního byznysu dokázaly totiž meziročně zvýšit zisk pouze dva, a to Goldman Sachs a Wells Fargo.

Největším žroutem výdělků se stalo vymetání kostlivců z dob krize. Účty za právníky a pokuty od regulátorů totiž dokázaly zdecimovat výsledovky i o desítky procent. Na akciích bank přesto investoři po výsledcích vydělali. Důvodem byly odhady expertů, kteří líčili druhé čtvrtletí ještě o poznání chmurněji.

Jen těsně nad nulou zastihl konec kvartálu americkou Citi. Důvodem byla pokuta sedmi miliard dolarů, kterou bance přikleplo ministerstvo spravedlnosti za obchody z dob hypoteční krize. Citi, která pokutu zúčtovala do druhého čtvrtletí, přesto dokázala vydělat. Z loňských čtyř miliard dolarů však zbylo jen 180 milionů. Obdobný osud potkal i Bank of America. Zisk bankovní dvojky meziročně propadl bezmála o polovinu poté, co ústav zaplatil v rámci soudních sporů za své hypoteční hříchy čtyři miliardy dolarů.

Banky však netrápí jen minulost. Za osmiprocentním poklesem zisku banky JP Morgan stál mimo sedmisetmilionových soudních výdajů i propad zisků z obchodování, a to především na dluhopisových trzích. Byznys, který v posledních letech táhl výsledky amerických bank, totiž leží ladem. Trh ovládla nejistota ohledně směřování americké centrální banky, a investoři se tak papírům raději vyhnuli.

Obdobný trend hlásí i ostatní hráči. Výnos bank z obchodování tak oproti loňsku v průměru o deset procent propadl. Bankám nepřejí ani stojaté vody akciových trhů. Takzvaný index strachu (VIX) hovoří o největším klidu zbraní na parketu od počátku velké krize, obchodníci tak nemají na co spekulovat a obchod chřadne.

Příjmy bank naopak rostou z poradenství a přípravy firem pro vstup na burzu. Ve druhém kvartálu takto Goldman Sachs vydělal bezmála 1,8 miliardy dolarů, tedy nejvíce od roku 2007.