Změny v PPF: Labaka v čele Home Credit střídá Šmejc

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Novým generálním ředitelem společnosti Home Credit, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera, se stává Jiří Šmejc. Šmejc, bývalý akcionář PPF, svůj podíl v PPF nedávno vyměnil za akcie Home Creditu a stal se v něm předsedou představenstva. Ode dneška je také generálním ředitelem. Společnost to oznámila v pátek odpoledne v tiskové zprávě.

Alexander Labak bude pro skupinu Home Credit pracovat i nadále, a to jako poradce pro strategii. „Alex významně přispěl k proměně Home Creditu v jednu z nejúspěšnějších finančních institucí a značek na rozvíjejících se trzích Ruska, Evropy a Asie. Chtěl bych Alexovi poděkovat za výborné výsledky, kterých během šesti let u společnosti dosáhl. Jsem rád, že pokračuje v práci pro naši společnost jako poradce,“ uvedl majoritní akcionář skupiny PPF Petr Kellner.

Jiří Šmejc přišel do skupiny PPF v roce 2004 a o rok později se stal jejím akcionářem. Kromě dalších funkcí byl od ledna 2008 členem představenstva společnosti Generali PPF Holding B.V. Podnikat začal v roce 1992 a v roce 1993 se stal jednatelem a ředitelem společnosti PUPP Consulting s.r.o. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance s.r.o., která obchodovala s cennými papíry se zaměřením na akvizice. Do konce roku 2004 byl 34% vlastníkem skupiny TV NOVA.

Alexander Labak stál v čele Home Creditu od roku 2006. Před nástupem do skupiny Home Credit zastával významné řídící funkce v předních finančních institucích. Působil například jako prezident společnosti MasterCard Europe nebo jako marketingový ředitel Deutsche Bank.

Skupina Home Credit je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v Evropě se silnou přítomností v Asii. Home Credit plně vlastní PPF Group, která je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Aktuálně vlastní aktiva zhruba ve výši 14,4 miliardy eur, zahrnující hlavní aktivity PPF od finančních služeb, přes nemovitosti, energetiku, těžbu a zemědělství až po maloobchod. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.