Zmizelé miliardy. Kvůli účetnímu skandálu odstoupil šéf německé Wirecard, akcie firmy dál padají

Šéf Wirecard Markus Braun odstoupil kvůli milardovému účetnímu podvodu z funkce z funkce

Šéf Wirecard Markus Braun odstoupil kvůli milardovému účetnímu podvodu z funkce z funkce Zdroj: Reuters

Šéf společnosti Wirecard Markus Braun
Bavorské sídlo Wirecard
3
Fotogalerie

Šéf německé finanční společnosti Wirecard Marcus Braun odstoupil z funkce kvůli miliardovému účetnímu skandálu. Akcie firmy v reakci na zprávu dále hluboce klesají.

Wirecard informovala, že Braun odstupuje s okamžitou platností a po vzájemné dohodě s dozorčí radou. Společnost čelí miliardovému účetnímu skandálu. Ve čtvrtek oznámila, že znovu odkládá zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok.

Auditoři firmy EY odmítli podepsat loňské výsledky, protože nemohou potvrdit částku 1,9 miliardy eur (téměř 51 miliard korun), která se má nacházet na některých účtech. Částka představuje asi čtvrtinu rozvahy firmy, uvedla agentura Reuters.

Dočasným šéfem firmy byl jmenován americký manažer James Freis, který byl do představenstva přijat teprve ve čtvrtek. Braun, pod jehož vedením se původní start-up stal součástí hlavního indexu německé burzy DAX, čelil výzvám k odstoupení už nějaký čas.

Firma je pod tlakem déle než rok od doby, kdy list Financial Times začal zveřejňovat články o manipulacích v jejím účetnictví. Ve čtvrtek se její akcie propadly o více než 60 procent.

Wirecard, která zpracovává bezhotovostní platby pro obchodníky, platila za hvězdu německého technologického průmyslu. Poškozovala ji ale také tvrzení, že cenou jejích akcií úmyslně manipulovali spekulanti. V pátek kolem 14:00 SELČ akcie firmy ztrácely 37,5 procenta.