Platební firmě Wirecard se z účtů ztratilo 1,9 miliardy eur. Akcie zažívají volný pád

Bavorské sídlo Wirecard

Bavorské sídlo Wirecard Zdroj: Reuters

Akcie německé finanční společnosti Wirecard se propadly o více než 60 procent v reakci na oznámení, že znovu odkládá zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok. Auditoři firmy EY odmítli podepsat loňské výsledky, protože nemohou potvrdit částku 1,9 miliardy eur (téměř 51 miliard korun), která se má nacházet na některých účtech. Částka představuje asi čtvrtinu rozvahy firmy, uvedla agentura Reuters.

Firma Wirecard zpracovává platby a poskytuje finanční služby. Byla založena v roce 1999. Generální ředitel Markus Braun v nynějším prohlášení uvedl, že společnost se naléhavě snaží vyjasnit situaci. „V současné chvíli není jasné, zda došlo k podvodným transakcím na úkor firmy Wirecard AG. Wirecard podá žalobu na neznámé osoby,“ prohlásil. Firma také intenzivně spolupracuje s auditorem na objasnění situace.

Pád akcií znamená pro firmu prudký obrat. V minulých letech se na ní snesla vlna chvály a byla dávána za vzor domácího úspěchu. V roce 2018 byla na úrok Commerzbank začleněna do německého indexu akcií DAX. V té době její tržní hodnot činila 24 miliard eur. Po dnešním propadu se snížila na pouhé čtyři miliardy eur.

Skandál vyšel najevo po sérii loňských článků v listu Financial Times, které se zaměřily na účetní nesrovnalosti u asijských operacích firmy.

Wirecard uvedla, že existují důkazy o „falešných“ číslech, která mají „oklamat auditora“. Chybějící peníze jsou podle firmy na účtech dvou asijských bank a byly vyčleněné kvůli řízení rizik. Auditoři EY tvrdí, že jim banky nebyly schopné poskytnou čísla účtů.