Krúpa investoval do německé platební firmy, které zahraniční fondy nevěří

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Pavol Krúpa
Pavol Krúpa
3
Fotogalerie

Zatímco zahraniční investoři v minulých týdnech prodávali akcie německého zpracovatele platebních transakcí Wirecardu kvůli pochybnostem o účetnictví, skupina Krupa Global Investments Pavla Krúpy nakupovala. Celkový objem se podle KGI dostal na 45 tisíc akcií, což představuje investici okolo 5,5 milionu eur.

Akcie Wirecard se letos dostaly pod tlak kvůli prošetřování účetních praktik v asijské části společnosti. Na rozdíl od jiných platebních společností, jako jsou Visa a MasterCard, proto akcie ztrácely, což vytvořilo zajímavou příležitost. „Je to typ investice, která odpovídá zaměření Krúpovy skupiny,“ dodává analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Podhodnocené akcie

Zpochybňování účetnictví je podle KGI účelové. „Články a informace považujeme za placenou akci šortařů (spekulanti na pokles ceny, pozn. red.) za účelem manipulace s trhem a snížení hodnoty akcie,“ tvrdí mluvčí KGI Barbora Hanáková.

Skupina KGI se rozhodla opět investovat do akcií Wirecardu, které držela již v květnu, ale po růstu jejich ceny je vyprodala. „Akcii jsme nadále sledovali, jelikož jsme očekávali další příležitost k nákupu,“ říká Hanáková. KGI podle ní považuje akcie Wirecard za podhodnocené, protože poslední výsledky byly příznivé.

Důvěra v management

Pro investici do Wirecardu kromě hodnoty akcií hovoří i další faktory. „Sektor platebních transakcí je velmi zajímavý. Očekává se nárůst objemu plateb,“ upozorňuje Tomčiak. Krúpova skupina navíc věří vedení Wirecardu, s nímž zástupci skupiny v minulém týdnu mluvili. „Po této diskuzi máme plnou důvěru v činnost společnosti a podporujeme expanzi Wirecardu v Číně,“ shrnuje Hanáková.

Na druhé straně však například fondy britské skupiny Jupiter snížily investici do Wirecardu o 585 milionů liber, zhruba 17,5 miliardy korun.