„Zpomalená“ PPF hraje s Monetou o čas, tedy o peníze. Akcie má masivně podražit

Akcie Moneta Money Bank rychle rostou.

Akcie Moneta Money Bank rychle rostou. Zdroj: profimedia.cz

Příští pokus uskutečnit fúzi s Moneta Money Bank může vyjít PPF podstatně dráže. Cena akcií Monety má podle několika reportů významných domácích i zahraničních finančních domů v ročním horizontu vystoupat až o bezmála čtrnáct procent. Cena transakce tak bude záležet na tom, jak rychle se podaří dotáhnout jednání do konce. PPF už v červnu oznámila, že ve snaze spojit svou bankovní část s Monetou hodlá pokračovat. Zasvěcení finančníci ovšem zdůrazňují, že jednání nemusejí být tak hladká jako za života Petra Kellnera.

„Čím déle skupině PPF potrvá zahájit a případně finalizovat nová jednání, tím vyšší cenu bude muset nabídnout v rámci povinné nabídky na převzetí,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Akcionáři Monety 22. června zamítli klíčový parametr fúze s bankovní částí PPF, načež trio významných finančních domů podle agentury Bloomberg vydalo na akcie Monety reporty slibující během nadcházejících dvanácti měsíců solidní růst.

Britská HSBC tak například předpokládá v ročním výhledu cenu akcie 95 korun, obdobně jako finančníci ze skupiny Wood & Company. To znamená růst o téměř deset korun na akcii neboli o bezmála dvanáct procent vyšší cenu než nyní.

Oba finanční domy zároveň doporučily akcii k nákupu. Stejně tak polská PKO BP Securities, která v ročním horizontu dokonce očekává cenu akcie Monety 97 korun. Pro nynější kupce by to znamenalo příslib ročního růstu na hranici 14 procent. 

Akcie banky je už nyní o bezmála osm procent dražší než v okamžiku červnové valné hromady Monety. Burzovní hodnota banky je tak nyní o více než tři miliardy korun vyšší než k datu valné hromady.

„Zatím neznáme změny v akcionářské struktuře, abychom mohli potvrdit, že pozice navyšuje některý z velkých hráčů, i když je to pravděpodobné,“ uvádí analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Hned několik velkých akcionářů se v poslední době vyjádřilo, že chtějí zvýšit svůj podíl v bance.

V posledních týdnech tak například plánoval zvýšit podíl přes desetiprocentní hranici aktivistický fond Petrus známý z minulých týdnů jako nejhlasitější odpůrce ocenění Monety v rámci transakce s PPF. Část analytiků vysvětluje růst ceny akcie koncentrací vlastnických podílů tak, aby naopak v budoucnu návrh prošel. V červnu hlasovalo pro zvýšení kapitálu odpovídajícího osmdesáti korunám za akcii 61,69 procenta akcionářů Monety, pro schválení byly ovšem třeba rovné tři čtvrtiny. 

 

Podle finančníků bude muset PPF přijít s vyšší nabídkou, čas přitom pracuje proti ní. „Rozhodovací procesy v PPF po úmrtí Petra Kellnera zpomalily,“ uvádí vysoce postavený český finančník, který si nepřál být jmenován. „Rozhodnutí o případném zvýšení ceny, což by výrazně prodražilo celou akci, se bude dělat déle,“ připomíná finančník.

Na takzvaném oslazení nabídky PPF se analytici už prakticky shodnou. „Z hlediska kapitálu a odhadovaných synergií existuje prostor, aby byla nabídka na odkup akcií zvýšená k 90 korunám za akcii. Investoři věří, že k takovému zvýšení dříve či později dojde,“ soudí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Trh se přitom na akcie Monety začal dívat jinak. Po „vymanění“ z osmdesátikorunového stropu pro akcie nastaveného PPF začal více vnímat samotný byznys banky. „Růst cen akcií Monety je v poslední době zčásti kompenzací za období ,nerůstu‘ z doby před červnovou valnou hromadou, kdy panovala značná nejistota týkající se jejího výsledku,“ zdůrazňuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Cena akcií banky Moneta tak prý může růst. Akcie Monety jsou letos po svém vzestupu od valné hromady banky nejvýkonnější z tria bank obchodovaných na pražské burze.