Ztrátu Air Bank zmírnil prodej dluhopisů

Air Bank

Air Bank Zdroj: Penize.cz

Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF loni prodělala méně, než se očekávalo. Na hospodaření se pozitivně projevil jednorázový prodej aktiv, úspora na provozních nákladech a zhodnocení depozit, jež bance svěřily desetitisíce klientů. Finanční dům prodělal 323 milionů korun. Původní plán však počítal s čistou ztrátou 793 milionů korun. Předloni banka prodělala 282 milionů korun. V zisku chce být finanční dům v roce 2015.

Banka v závěru loňského roku nečekaně získala 274 milionů korun do položky „ostatní provozní výdaje“. Jde o prodej aktiv, jejichž hodnota narostla během doby, kdy je banka držela, a naskytla se tak možnost tento zisk realizovat. Šlo především o české státní dluhopisy, jejichž výnosy nadále klesají a tím roste jejich cena.

„Využili jsme této jednorázové příležitosti,“ uvedl ředitel banky Erich Čomor. Air Bank ve výsledcích hospodaření také uvedla, že v současné době drží finanční aktiva, jejichž prodejem by realizovala další zisk v hodnotě zhruba 339 milionů korun.

Oproti plánu banka také ušetřila 177 milionů korun na provozních nákladech. „Padesát milionů jsme ušetřili lepšími nájemními podmínkami pro naše pobočky, než jsme očekávali,“ vypočítává Čomor. Banka tvrdí, že se jí povedlo získat lepší ceny pro své reklamní aktivity.

„Marketingové náklady loni dosáhly sta milionů korun,“ uvedl tiskový mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Měsíčník Strategie přitom spočítal ceníkovou cenu kampaně Air Bank na 350 milionů korun.

Zásadní dopad na hospodaření měl také čistý úrokový výnos 116 milionů korun, když banka zhodnocovala vklady klientů rychleji, než jim je úročila. Ze třiceti miliard, které měli na konci roku v bance klienti uloženy, investovala třetinu do aktiv skupiny PPF, především splátkové společnosti Home Credit.

Další třetinu vložila do dluhopisů zahraničních veřejně obchodovaných společností a vládních dluhopisů cizích zemí. O geografické struktuře však Čomor mlží. „Není tajemstvím, že naše skupina disponuje znalostí ruského trhu,“ uvedl. Poslední třetinu má banka v českých vládních dluhopisech.

Finanční dům míří do zahraniční

Air Bank se nechce zastavit u tuzemského trhu a plánuje expanzi do zahraničí. Překvapivě ale nemíří k východním sousedům. „Slovensko to nebude,“ odmítá ředitel Erich Čomor. „Chceme vzít principy Air Bank a aplikovat je na zahraničním trhu,“ uvedl s tím, že řada bank nerespektuje specifika jednotlivých trhů. Rozhodnutí by měla padnout ještě letos. „Ve hře jsou tři země a Rusko je jednou z nich,“ dodal Čomor.

Air Bank opět útočí. Klienty vábí na jediný opravdu úročený běžný účet

Erich Čomor: Air Bank chce být do pěti let bolestí všech velkých bank